Air Force One toi Trumpin helteiselle Helsinki-Vantaalle - kentän laidoilla rajoituksia

trump_2Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Boeing VC-25A -koneellaan (92-9000) Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntai-iltana hieman ennen kello yhdeksää. Eri puolille kenttäaluetta oli kertynyt valtavasti yleisöä seuraamaan radiokutsua Air Force One käyttävän Boeingin laskeutumista. Turvatoimet olivat tiukat.

Maailman kuuluisin lentokone, lukuisista elokuvistakin tuttu Air Force One kiinnosti suuren yleisön ohella luonnollisesti myös ilmailuvalokuvaajia. Heitä olikin kertynyt Vantaalle pääkaupunkiseudun ohella myös muualtakin Suomesta.

Myös ulkomaisia kuvaajia oli paikalla rekisterikilvistä päätellen. Hienossa ilta-auringon valossa laskeutunut Air Force One tallentuikin tuhansille kameroiden muistikorteille.

USAF_C32_SAM45Boeing laskeutui lentoaseman uusimmalle kiitotielle 04L. Sieltä se rullasi kiitotielle 15/33, joka on suljettu muulta liikenteeltä huippukokouksen ajaksi. Kone myös pysäköitiin kiitotielle, missä mustien autojen Motorcade-karavaani odotti presidenttiä ja hänen puolisoaan.

Kentän muu liikenne oli odotuskuvioissa sillä aikaa kun Air Force One otettiin laskuun. Sitä ennen saapui vierailuun liittyvää henkilöstöä kuljettanut Boeing C-32 -kone (757-200:n sotilasversio, kuva yllä). Tämäkin kone voi toimia Air Force One -kutsulla, mikäli presidentti matkustaa sillä.

Ensimmäisenä tullut C-32 (09-0016) laskeutui kiitotielle 04R. Matkustajana oli ulkoministeri Michael Pompeo seurueineen. Yhdysvaltojen ilmavoimien USAF:n koneiden saapumista varmistivat kentän laidalta mm. tarkka-ampujat.

trump_1_tpkansliaPresidentti Donald Trump ja rouva Melanie Trump tervehtivät vastaanottajajoukkoa perinteiseen tapaan Air Force Onen ovelta (vasemmalla).

Koneen matkustajakannen etuovelle oli ajettu kenttähuolintayhtiö Aviatorin porrasajoneuvo. Presidentin muu seurue ja mukana matkustavat median edustajat poistuivat rahtikannen takaoven koneen kautta omien portaiden kautta.

Kiitotielle levitetyllä punaisella matolla tapahtuneiden pikaisten tervehdysten jälkeen presidentti nousi The Beast -nimellä tunnettuun panssaroituun Cadillac-limusiiniinsa (kuvassa alla) ja aloitti pitkässä mustien autojen saattueessa matkan hotelli Kalastajatorpalle.

trump_helsinki2018_lehtikuva_antti_aimo_koivistoPääsyä Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristön normaaleille koneiden katselu- ja kuvauspaikoille kentän ympäristössä oli voimakkaasti rajoitettu.

Esimerkiksi Katriinantien pysähtymiskieltoa oli vahvistettu pois hinauksella uhkaavalla lisäkilvellä. Koneen tulohetken lähetessä illalla aluelle saapui poliiseja ja sotilaspoliiseja.

Kun Air Force One oli lähestymässä kenttää, liikenne Katriinantiellä katkaistiin kokonaan. Myös Tuusulanväylän varrella sijaitseva ns Lemminkäisen kallio suljettiin katsojilta kello 19 jälkeen.

trump_3Poliiseja ja sotilaspoliiseja oli liikkeellä käytännössä kaikilla lentoasemalle johtavilla teillä. Liikelentoterminaaliin johtava tie oli katkaistu jo aiemmin ja sille oli rakennettu tarkastuspiste Siipitien risteykseen.

Kun presidenttiä kuljettava saattue lähti liikkeelle, Tuusulanväylältä alkaen liittymät suljettiin ja reitti tyhjennettiin. Tämä aiheutti melkoisia ruuhkia (kuva alla). Ihmiset nousivat vaarallisesti autoistaan seuraamaan yläpuolella lentäviä helikoptereita.

AF1_rajahekoTapahtumia valvoi ilmasta käsin kaksi Rajavartiolaitoksen Airbus Helicopters H215 Super Puma (kuvassa oikealla).

Mukana operaatiossa oli kaksi Utin Jääkärirykmentin NH Industries NH90 -helikopteria sekä ainakin yksi Hughes MD500 -kevythelikopteri. Myös jälkimmäiset lensivät Rajan tukikohdasta kiitotien 15/33 varrelta.

Ilta-Sanomien mukaan myös Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat lentäneet pääkaupunkiseudulla sunnuntaina tukeutuen Helsinki-Vantaan lentokenttään.

Seura-lehden mukaan myös merivoimien Denel Umkhonto -ilmatorjuntaohjuksilla varustetut Hämeenmaa-luokan miinalaivat varmistavat pääkaupunkiseudun ilmatilaa. T.T.

AF1_1_webIMG_20180715_213442

Juttua päivitetty 16.7: mm. korjattu C-32:n rekisteri ja lisätty tieto merivoimien osuudesta.