Air France-KLM, Delta ja Virgin tiivistävät yhteistyötä - mukana myös China Eastern Airlines

AF_B777Air France-KLM, Delta Air Lines ja Virgin Atlantic tiivistävät merkittävästi yhteistyötään Atlantin ylittävän liikenteen osalta. AF-KLM lisää panostusta myös Aasian suuntaan tiiviimmällä yhteistyöllä China Eastern Airlinesin kanssa.

Air France-KLM hankkii omistukseensa 31 prosenttia Virgin-konsernista noin 220 miljoonalla Englannin punnalla. Samalla Delta ja China Eastern Airlines hankkii 10 prosentin osuuden AF-KLM:stä 751 miljoona euroan arvosta. Yhtiöt ovat Skyteam-lentoyhtiöallianssin jäseniä. Kaupat vaativat vielä eri maiden viranomaisten hyväksynnät ja niiden odotetaan toteutuvan vuoden 2018 aikana.

Air France-KLM on nousemassa Virgin Atlanticin toiseksi suurimmaksi omistajaksi 49 prosenttia omistavan Deltan jälkeen. Delta omistaa 3,2 posenttia China Easternistä.

Strategisen kaupallisen yhteistyön on määrä vahvistaa Air France-KLM:n asemaa Euroopassa osana maailmanlaajuista lentoliikenneverkostoa. Yhtiö on uhannut jäädä Eurooppalaisten Oneworldiin kuuluvien IAG:n lentoyhtiöiden ja Star Allianceen kuuluvien Lufthansa-konsernin lentoyhtiöiden jalkoihin.

Osapuolet allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan 27. heinäkuuta. Sen myötä olemassa olevat ns. Joint Venture -yhteistyöt yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi. Ensimmäisessä vaiheessa yhdistetään Air France-KLM, Delta ja Alitalia ja toisessa vaiheessa Delta ja Virgin Atlantic. 

Yhteistyöllä saavutetaan osapuolien mukaan merkittävää tarjontaa asiakkaille Atlantin ylittävässä lentoliikenteessä. Kaikien osapuolien kapasiteetti saadaan kasvuun ja saavutetaan synergiaetuja uuden code share -yhteistyön osalta erityisesti Lontoo kauttakulkuliikenteen osalta. Yhteistyön on määrä kestää yli 15 vuoden ajan.

Air France-KLM:n ja China Easternin välinen kaupallinen yhteistyö puolestaan vahvistaa AF-KLM:n asemaa Kiinan markkinoilla, joissa yhtiö on jo aiemman yhteistyön osalta vahvasti lästä Shanghaissa.

Lue myös: