Airbus ja Tata avaavat Airbus Helicopters H125-helikoptereiden loppukokoonpanolinjan Intiaan

H125_swissAirbus Helicopters avaa yhteistyössä Tata-konsernin kanssa helikoptereiden loppukokoonpanolinjan Intiaan. Uudella tuotantolinjalla valmistetaan H125-helikoptereita (AS350 B3e) Intian ja lähialueiden markkinoiden tarpeisiin.

Helikoptereiden tuotantolinjan rakentaminen Intiaan on osa maan hallituksen omavarainen Intoa -ohjelmaa (AatmaNirbhar Bharat). Kyse on ensimmäisestä yksityisen sektorin perustamasta helikopterituotantolinjan avaamisesta Intiaan.

Airbus Helicoptersin H125 -helikoptereita valmistava tuotantolinja perustetaan yhteistyössä Tata-konserniin kuuluvan Tata Advanced Systems Limited:n (TASL) kanssa. Yhteistyö julkistettiin 26. tammikuuta osana Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Intian vierailua.

Uuden tuotantolinjan sijainnin päättävät yhdessä Airbus ja Tata-konserni. Rakennustöiden aloittamisesta linjaston valmistumiseen kestää noin 24 kuukautta. Ensimmäisten intialaisvalmisteisten H125-helikoptereiden odotetaan valmistuvatn tuotantolinjalta vuoden 2026 aikana.

Uudella tuotantolinjalla suoritetaan suurempien komponenttien asennustyöt mukaanlukien avioniikka- ja tehtäväjärjestelmät, ohjaimet, hydrauliset järjestelmät, polttoainejärjestelmä ja moottori. Tuotantolinjalla suoritetaan myös koelennot ja toimitukset asiakkaille.

H125_USAIntiaan sijoitettavan tuotantolinjan odotetaan kasvattavan helikoptereiden käyttöä maassa. H125 on monikäyttöinen helikopteri, jota voidaan käyttöön mm. HEMS-toiminnassa, henkilö- ja tavarakuljetuksissa sekä lainvalvontatehtävissä.

Airbusin Ecureuil-helikopteriperheeseen kuuluva H125 on maailman parhaiten myynyt yksimoottorinen helikopteri. Maailmanlaajuisesti kopterityypillä on lennetty yli 38 miljoonaa lentotuntia. H125 on Airbusin mukaan ainoa helikopteri, joka on laskeutunut Mount Everestille 8848 metrin korkeudessa. Valmistajan mukaan H125 toimii erinomaisesti korkealla sijaitsevassa ja kuumassa toimintaympäristössä.

H125-loppukokoonpanolinja on jo toinen Airbusin tuotantolinja Intiassa. Aiemmin on käynnistetty hanke, jossa C-295 -kuljetuskoneita rakentava linjasto rakennetaan Intian Vadodaraan.