Arctic Fighter Meet perehdyttää nuoret hävittäjälentäjät kansainväliseen toimintaan

FAF_HN_2Rovaniemen Arctic Fighter Meet -lentoharjoitus perehdyttää nuoria hävittäjälentäjiä kansainvälisen lentotoiminnan erityispiirteisiin sekä ilmataisteluun erilaisia hävittäjätyyppejä vastaan. Kansainvälistä 9.–13. kesäkuuta järjestettävää AFM2014-harjoitusta isännöi Lapin lennosto.

 Isäntämaa Suomi osallistuu harjoitukseen vähintään viidellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä sekä 70 hengen vahvuisella osastolla. Kolmenväliseen harjoitukseen osallistuu lisäksi Ruotsi kuudella JAS 39 Gripenillä sekä Norja enintään viidellä F-16-hävittäjällä.

Kansainvälinen harjoitustoiminta edistää kansallista puolustusta

nordicchallenge_net_LuftforsvaretIlmavoimien kansainvälinen harjoitustoiminta mahdollistaa osallistujamaiden hävittäjäohjaajien laadukkaan ja kustannustehokkaan kouluttautumisen yhteistoimintaan naapurimaiden kanssa. Sen avulla kehitetään kansallisia suorituskykyjä ja taktista osaamista.

AFM 2014 -harjoituksen tavoitteena on kouluttaa Hornet-ohjaajien nuorta polvea toimimaan kansainvälisessä toimintaympäristössä. Harjoitus vahvistaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO) ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä. Se edistää hävittäjälaivueiden välistä yhteistoimintaa ja antaa edellytyksiä pohjoismaisen Cross Border -harjoitustoiminnan jatkosuunnitteluun.

Cross Border -toiminta on Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen, rajat ylittävä harjoituskonsepti, jossa vakiintuneella ja joustavalla yhteistyöllä voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti lentokoulutusohjelman mukaisia harjoituksia.

Omasuojaheitteet näkyvät valoilmiöinä taivaalla

IMG_8417Harjoituksen lentotoiminta suuntautuu Lapin lennoston tavanomaisille harjoitusalueille Rovaniemen, Pelkosenniemen, Kemijärven, Kuusamon, Ranuan, Pudasjärven, Taivalkosken ja Puolangan yläpuolisessa ilmatilassa.

Maanantaina lentokierroksia on kaksi. Vilkkaimmillaan lentotoiminta on tiistaista torstaihin, jolloin lennetään päivittäin kolme kierrosta.

Lentokierrokset ajoitetaan aamukahdeksan ja iltakuuden välille. Perjantaina lentotoiminta keskittyy vierailevan lentokaluston paluulentoihin.

Lue myös: