Uuden kantoraketin kehittämisellä pyritään lisäämään eurooppalaisten laukaisupalveluiden kilpailukykyä ja käyttöä. Markkinaennusteiden mukaan maailmanlaajuinen kilpailu laukausupalvelun tarjoajista on kiihtymässä.
Kantoraketit laukaistaan Euroopan avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta, Etelä-Amerikasta. Ensimmäisen laukaisun on määrä tapahtua vuonna 2020. Raketteja suunnitellaan laukaistavaksi vuosittain kahdeksan kertaa ja tavoitteena on 12 vuosittaista laukaisua.
Avaruusalalla kasvu keskittyy pääasiassa satelliittien keräämän ja välittämän tiedon sovelluksiin muun muassa ympäristön tilan havainnointiin ja paikannussovelluksiin. Keskustelu ESA:n ja EU:n välisestä kumppanuudesta jatkuu perjantaina 5. joulukuuta 2014 pidettävässä EU:n kilpailukykyneuvostossa. Suomi mukana avaruudessa Suomen avaruustoiminnan rungon muodostavat ESA:n ohjelmat, joissa on mukana noin 30 suomalaista yritystä sekä parikymmentä yliopistoa ja tutkimuslaitosta. Viimesimpänä esimerkkinä Suomen avaruusosaamisesta on emoalus Rosettan ja komeetalle 67P laskeutuneen Philae-aluksen mukana matkannut Patrian ja Ilmatieteenlaitoksen kehittämä teknologia. Suomen kannalta keskeisiä ohjelmia eli avaruuden ja maapallon tieteellistä tutkimusta, satelliittikaukokartoitusta, satelliittipaikannusta ja avaruusteollisuutta koskevat päätökset tehdään vuonna 2016 järjestettävässä ESA:n ministerikokouksessa, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan. "Suomalaista avaruustoimintaa hyödynnetään tulevina vuosina ennen kaikkea arktisen alueen ratkaisuissa sekä avoimien ympäristö- ja paikkatietoaineistojen käytössä", toteaa ylijohtaja Petri Peltonen.
|
|||