Ast­ra UTM toimittaa Fintraffic Lennonvarmistus Oy:lle uuden UTM-ilmatilanhallintajärjestelmän

AstraUTMSuomen lennonvarmistusyhtiö Fintraffic Lennonvarmistus Oy (entinen ANS Finland) on solminut Astra UTM:n kanssa sopimuksen tilannetietoisuutta parantavan järjestelmän toimittamisesta Suomeen osana sen kehittyvien digitaalisten palveluiden valikoimaa.


Astra UTM toimittaa Suomeen Fintraffic Lennonvarmistus Oy:lle järjestelmän, joka näyttää realiaikaisesti ilmatilannekuvaa sekä ilmatilanvarauksia myös alailmatilan osalta. Uuden palvelun avulla tulee olemaan myös mahdollista tehdä lentosuunnitelmia, varata ilmatilaa, aktivoida lentoja, ilmoittaa lennon lopettamisesta sekä seurata lentoja.

Lennovarmistusyhtiön mukaan uusi toiminnallisuus tullaan toteuttamaan Fintrafficin alustalle, josta löytyy jo lähitulevaisuudessa uusia palveluita ilmailijoille. Ensivaiheessa palvelu keskittyy miehitettyyn ilmailuun, jota seuraavat miehittämättömän ilmailun palvelut.

 "Järjestelmä tulee parantamaan sekä miehitetyn että miehittämättömän ilmailun palveluamme. Sovelluksen avulla saadaan lennonvarmistuksen käyttöön mahdollisuus drone-alueiden varaamiseksi ja moduuliratkaisuihin voidaan myöhemmin lisätä myös muita ilmailijoita tukevia toimintoja, kuten lennon seuraaminen ja säätietoja, kertoi Fintraffic Lennonvarmistuksen markkinointi- ja asiakkuusjohtaja Pasi Nikama.

"Ilmatilan käyttäjät pääsevät näkemään käyttöhistoriaansa ja suunnittelemaan omaa ilmatilan käyttämistään tulevaisuudessa. Briefing Facility -palvelun avulla lisäämme  palvelutarjontaan lentosuunnitelman kuittaus- ja muistutuspalvelut lentäjälle, tallennus- ja hakupalvelut aikaisemmille lentosuunnitelmille sekä erilaiset laiterekisterit", jatkoi Nikama.

Kyseessä on yksi tiennäyttäjäprojekteista, jotka tulevan näyttämään miten perinteinen ATM (Air Traffic Management ja UTM (Unmanned Traffic Management) toimivat yhdessä.

Vuonna 2015 Dubaissa perustettu Astra UTM on maailman johtavia UTM-ratkaisuiden tarjoajia ja sillä on asiakkaita useissa eri maissa. Yhtiön tarjoama modulaarinen ja pilvipohjainen sekä skaalattava ratkaisua mahdollistaa lennonvarmistusyhtiöille drone-palveluiden käyttöönottoa.

Osana innovaatiohankkeita entinen Traffic Management Finland eli nykyinen Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy solmi keväällä 2020 sopimuksen Solitan kanssa. Tuolloin ANS Finland ja Solita ilmoittivat kehittävänsä mm. miehittämättömille ilma-aluksille tarkoitetun Common Infromation Service (CIS) järjestelmän toteutusta. CIS järjestelmän oli määrä tukea myös yleisilmailun digitalisaatiota ja olla osa lennonvarmistuspalvelua. Ilmaliikenteen tilannekuvaa tuottava palvelu oli  tavoitteena lanseerata jo vuonna 2020. 

Tätäkin aiemmin vuonna 2019 toteutettiin GOF U-space -dronehanke Suomen ja Viron yhteistyönä. Tuolloin mukana olivat merkittävät UTM-järjestelmän toimittajat eli Unifly, Altitude Angel Limited, AirMap Deutschland GmbH ja Frequentis.

Lue myös: