Aurinkolentokoneen vauriot odotettua pahempia - matka jatkuu vasta keväällä 2016

SI2_matkalla_HavaijilleSolar Impulse 2 (SI2) -aurinkolentokoneen matka maailman ympäri keskeytyy ja sitä päästäneen jatkamaan vasta keväällä 2016. Rankan Tyynen meren ylityksen kerrottiin jo aiemmin vaurioittaneen SI2-koneen järjestelmiä. Nyt valmistuneet tarkemmat analyysit paljastivat vauriot odotettua vakavammiksi.

Solar Impulse -ryhmä pyrkii lentämään maailman ympäri aurinkovoimalla ilman pisaraakaan polttoainetta. SI2-kone lähti maaliskuussa 2015 matkaan Abu Dhabista ja matkaa on taitettu kahdeksan lennon aikana kaikkiaan noin 18 000 kilometriä.

SI2_RTW_Solar_Impulse_2_is_flying_over_Abu_Dhabi_(UAE)_undertaking_preparation_flights_for_the_first_ever_Round-The-World_Solar_Viimeisin lento suuntautui Japanin Nagoyasta ennätyspitkällä 117 tuntia 52 minuuttia kestäneellä lennolla Tyynen meren yli Havaijille. Vaativa etappi vaurioitti 3. heinäkuuta Havaijille saapunutta konetta jo alkumatkasta.

SI2-koneella lennetään eräänlaista vuoristorataa vuorokaudenaikojen mukaan: päivällä se kerää korkeutta ja lataa akkujaan, pimeässä se liitää hitaasti alemmas ja säilyttää lopulta korkeuden neljän sähkömoottorin avulla.

Solar Impulse -ryhmä kertoi lennon vaurioittaneen koneen akkujärjestelmää. Lennonaikaiset nousut ja laskut olivat ylikuumentaneet akkujärjestelmän aiheuttaen sille pysyviä vaurioita. Korjauksien arveltiin kestävän elokuun alkuun saakka.

Nyt tuoreen ilmoituksen mukaan korjaukset kestävät kuukausia ja matka maailman ympäri saa jatkoa vasta huhtikuussa 2016. Tuolloin SI2-koneen on määrä lentää Havaijilta Arizonan Phoenixiin ja edelleen New Yorkiin. Sen jälkeen reitti vie koneen joko Eurooppaan tai Pohjois-Afrikkaan. Viimeinen etappi päättyy aikanaan lähtökentälle Abu Dhabiin.

Lue myös: