Solar Impulse 2 -koneen vaurioita korjataan Havaijilla elokuun alkuun saakka

SI2_Solar_Impulse_2_RTW_7th_Flight_Nagoya_to_Hawaii_landing_revillard_05828Maailmanympärimatkalla oleva aurinkolentokone Solar Impulse 2 (SI2) ei lennä ennen elokuun alkua. Koneen järjestelmät vaurioituivat Tyynen meren ylityksessä ja korjaukset kestävät ainakin 2-3 viikkoa.

SI2 laskeutui Havaijille Tyynen valtameren ylityksen jälkeen 3. heinäkuuta. Ennätyksellinen 117 tuntia ja 52 minuuttia kestänyt lento oli erittäin vaativa olosuhteiltaan ja rasitti kovasti sekä lentäjää, että konetta. Ennätyslennon aikana Solar Impulse 2 -ryhmä tiedotti teknisistä ongelmista.

Kyseessä oli ongelmat koneen akkujärjestelmän kanssa. SI2-koneen akkujen havaittiin vaurioituneen ylikuumenemisen takia.

Ongelma havaittiin jo Nagoyasta lähdön jälkeen ensimmäisen päivän nousun aikana. Akut ylikuumenivat eristysten takia. Asialle ei voitu lennon aikana tehdä mitään muuta kuin tarkkailla.

SI2-koneella lennetään eräänlaista vuoristorataa vuorokaudenaikojen mukaan: päivällä se kerää korkeutta ja lataa akkujaan, pimeässä se liitää hitaasti alemmas ja säilyttää lopulta korkeuden neljän sähkömoottorin avulla. SI2-kone nousi ennätyslennollaan päivisin 28 000 jalan korkeuteen, josta se liukui yön aikana alemmas.

Tapahtuneet vauriot ovat pysyviä ja ne vaativat korjaustoimia ja osien vaihtoa. Samalla pyritään löytämään uusia ratkaisuja pitkien lentojen aikaiselle lämpeämiselle ja jäähdytykselle.

Solar Impulse 2 -kone jatkaa lentoaan aikaisintaan 2-3 viikon päästä. Todennäköisesti maailmanympärimatka jatkuu siis elokuun alussa. Seuraava kohde on Arizonan Phoenix.

Maaliskuussa 2015 Abu Dhabista matkaan lähtenyt SI2 on lentänyt kahdeksan lennon aikana jo lähes 18 000 kilometriä.

Lue myös: