B-21 Raider -häivepommittaja esitellään roll-outissa Palmdalessa joulukuun 2022 ensimmäisellä viikolla

B21_raider_peitettyNorthrop Grumman ja Yhdysvaltain ilmavoimat (USAF) esittelevät uuden B-21 Raider (LRS-B, Long Range Strike Bomber) -häivepommittajan joulukuun 2022 ensimmäisellä viikolla Kalifornian Palmdalessa. Kyseessä on historiallinen hetki, kun ensimmäisen B-21 -koneen muodot paljastetaan suurelle yleisölle.

"B-21 Raiderin esittely on historiallinen hetki ilmavoimille ja kansakunnalle. Esittelimme edellisen uuden pommikoneemme yli 30 vuotta sitten. Kun katsomme nykyisiä uhkakuvia meidän täytyy jatkaa nopeaa uudistamista. B-21 Raider tarjoaa valtavaa taistelukykyä tulevaisuuden erittäin haastaviin toimintaympäristöihin", sanoi USAF:n esikuntapäällikkö kenraali CQ Brown Jr.

"B-21 on kehittynein sotilaskone, joka on koskaan rakennettu ja tuotteena se on edelläkävijä innovaatioissa ja teknologioiden käytössä. Raider on osoitus tuhansien hankkeen parissa toimivien ihmisten päivittäisestä omistautumisesta ja taidoista tämän lentokoneen toimittamiseksi", sanoi Northrop Grumman Aeronautics Systemsin yksikönjohtaja Doug Young.

B21_Raider_hangaari Northop Grumman B-21 edustaa uudenlaista digitaalista suunnittelua ja valmistuksen osalta on käytetty kehittyneitä tekniikoita yhdessä uudenlaisen häiveteknologian kanssa. Koneen järjestelmät on suunniteltu avoimella arkkitehtuurilla, joka mahdollistaa uusien järjestelmien integroinnin toimintaympäristön muuttuessa ajan myötä.

Pääsopimuskumppani Northrop Grummanin lisäksi B-21 Raider -ohjelmassa toimivat alihankkijoina ainakin Pratt & Whitney, BAE Systems, GKN Aerospace, Rockwell Collins, Janicki Industries ja Spirit Aero Systems.

"Northrop Grumman on ylpeä kumppanuudestaan Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa toimittaessamme B-21 Raiderin, kuudennen sukupolven lentokoneen, joka on optimoitu toimimaan erittäin haastavissa ympäristöissä", sanoi Northrop Grumman Aeronautics Systemsin varatoimitusjohtaja Tom Jones.

Kuusi B-21 Raider -häivepommikonetta on parhaillaan Kalifornian Palmdalen loppukokoonpanolinjalla eri vaiheissa. Yhdysvaltain ilmavoimat on vahvistanut B-21 Raiderin ensilennon tapahtuvan vuoden 2023 aikana. Tarkempi ajankohta varmistuu vasta maakokeiden edetessä.

B-21 -ohjelma jatkuu roll-outin jälkeen laajalla maa- ja lentokoeohjelmalla, jossa ovat mukana Yhdysvaltain ilmavoimien koelentokeskus ja Northrop Grumman. He varmistavat koneen suorituskyvyn ja selvittävät tarvittavat kehityskohteet.

Yhdysvaltain ilmavoimien tavoitteena on ollut ottaa ensimmäiset B-21 Raider -häivepommittajat käyttöön 2020-luvun puolivälissä. Niitä on ollut määrä sijoittaa Ellsworthin, Whitemanin ja Dyessin lentotukikohtiin

northropgrumman_b21_usafUSAF:n odotetaan tilaavan vähintään 100 uutta pitkän kantaman omaavaa, selviytymis- ja tunkeutumiskykyistä B-21 Raideria. Niillä korvataan nykyisiä B-1B Lancer -pommikoneita ja B-2 Spirit -häivepommikoneita.

USAF:n tulevat kaksi pommikonelaivuetta koostuvat B-21 Raidereista ja modifioiduista B-52 Stratofortress -pommikoneista.

B-21 Raider toimii aikanaan myös osana Yhdysvaltain ydinpelotetta, sillä se kykenee kuljettamaan B61-12 -ydinpommeja sekä ydinkärjellä varustettuja AGM-86B -risteilyohjuksia. MH

 Lue myös: