Belgian yleislakko sotkee lentoliikennettä ja peruu Finnairin Brysselin lennot

Brussels_Airlines_fleetBelgian yleislakko sulkeemaan ilmatilan vuorokauden ajaksi peruen kaikki lennot mm. Brysseliin. Lakko alkaa illalla 14. joulukuuta ja se kestää 24 tuntia. Lakko saattaa aiheuttaa viivettä lähes koko Euroopan lentoliikenteelle. Myös Finnair on joutunut perumaan lentonsa Brysseliin maanantailta 15. joulukuuta.

Yleislakko sotkee lentoliikennettä Belgiassa sunnuntaista 14. joulukuuta alkaen kello 21.00 UTC-aikaa (kello 22.00 paikallista aikaa). Kaikkien lentojen, joiden määränpää on Belgia tulee olla laskussa ennen lakon alkua. Myös lähtevän liikenteen tulee poistua maan ilmatilasta ennen lakon alkua.

Yleislakon aikana Belgian lentoasemilla ei ole tarjolla lennonjohto- eikä pelastuspalvelua. Belgien lentotiedotusalue EBBU on suljettu lentopinnan 245 alapuolelta. Ainoastaan etsintä- ja pelastuspalvelun vaatimat lennot sekä hospital-statuksen omaavat lennot voivat operoida Belgiassa lakon aikana.

Lakko kestää vuorokauden päättyen maanantai-iltana 15. joulukuuta kello 2100 UTC-aikaa. Belgian ilmatilan sulkeminen saattaa aiheuttaa viiveitä myös muulle lentoliikenteelle Euroopassa.

Pahiten lakko vaikuttaa Brussels Airlinesin lentoihin. Se joutuu perumaan kaikkiaan 84 lentoa lakon ajalta, joka on noin 40 prosenttia yhtiön kaikista lennoista. Kaikki kaukolennot on kuitenkin määrä operoida. Belgialaisyhtiöllä on käytössään erikoisaikataulu lakon ajalle.

Brussels Airlinesissa on maanantaina kaikkiaan 21 400 lipun ostanutta matkustajaa. Yhtiö arvioi lakon vaikutuksen olevan yli 1,5 miljoonaa euroa. Edellisen kerran Belgiassa lakkoiltiin 8. joulukuuta.

Myös Finnair joutuu perumaan kaikki lentonsa Brysseliin 15. joulukuuta. Normaalisti Finnair operoisi maanantaisin kaksi edestakaista lentoa Bryssellin. Näiden lisäksi peruuntuu myös Flyben Finnairille operoima lento.