Boeing ja Antonov yhteistyöhön puolustusteollisuushankkeissa

BoeingAntonovSigningBoeingin ja ukrainalaisen Antonovin Farnborough'n ilmailunäyttelyssä 22. heinäkuuta 2024 julkistama yhteisymmärryspöytäkirja mahdollistaa yhteistyön puolustukseen liittyvissä hankkeissa. Yhteistyömahdollisuuksia nähdään erityisesti miehittämättömien järjestelmien tukemisessa Ukrainassa.

Yhteisymmärryspöytäkirjassa mainitut yhteistyömahdollisuudet liittyvät Ukrainan asevoimien käytössä olevien taktisten miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien koulutukseen, logistiseen tukeen sekä ylläpitopalveluihin.

"Olemme iloisia voidessamme jatkaa työskentelyä Antonov Companyn kanssa tukeaksemme Ukrainan kehitystä ja talouskasvua", sanoi Boeing Defense, Space & Securityn toimitusjohtaja Ted Colbert.

Hankkeeseen liittyy Boeing Insitu ScanEagle, joka on pieni pitkän toiminta-ajan sekä pitkän kantaman omaava tiedusteluun soveltuva miehittämätön ilma-alus. ScanEagle voi lentää yli 15 000 jalan korkeudessa jopa yli vuorokauden mittaisella tehtävällä.

"Vahva, innovatiivinen ja tehokas puolustusteollisuus on avain kestävälle taloudelliselle kehitykselle sekä kansalliselle turvallisuudelle. Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Boeingin kanssa", sanoi Antonov Companyn toimitusjohtaja Ievhen Gavrylov.

"Tämä sopimus antaa uuden tason mahdollisuuksia toteuttaa uusimpia ja tehokkaimpia ratkaisuja. Lisäksi yhdessä Boeingin kanssa on mahdollista toteuttaa tulevia hankkeita ilmailu- ja puolustusteollisuudessa", jatkoi Gavrylov.

Osapuolet selvittävät myös Antonovin mahdollisuuksia tarjota suunnittelutukea Boeingille.


Boeing Insitu Scan Eagle

Insitu_ScanEagle_2_(2)Boeing Insitu Scan Eagle -lennokin pituus on 1,71 metriä ja siipien kärkiväli on  3,1 metriä. Sen maksimi lentoonlähtöpaino on 26,5 kg ja hyötykuorman kuljetuskyky on 5 kg. Salattu yhteys toimii jopa 100 kilometrin päähän.

Scan Eagle laukaistaan ilmaan katapultilla ja laskeutumisen se tekee SkyHook -järjestelmän avulla eli käytännössä lentämällä päin erityistä vaijeria. Toiminta-aika on merkittävän pitkä 18 tuntia ja lentonopeus noin 150 km/h. Lakikorkeus on 19 500 jalaa eli 5950 metriä.

ScanEagle_kiinni_rajaHyötykuormana voidaan käyttää elektro-optista EO950 -sensoria ja MWIR-kameraa (Mid Wave Infrared) . Esimerkiksi ViDAR-sensorin (Visual Detection and Ranging) avulla Scan Eagle voi kattaa etsintätehvällä noin 24000 neliökilometrin kokoisen alueen 12 tunnin aikana. Sensori havaitsee ihmisen vedestä yli kolmen kilometrin päästä, kuuden hengen pelastuslautan yli kuuden kilometrin päästä, pienen kuusimetrisen pikaveneen yli 16 kilometrin päästä.