Boeingin uusi ecoDemonstrator-koelentokone on Embraer

Ecocemontrador op 2Boeing ja Embraer esittelivät uuden E170 ecoDemonstrator -koelentokoneensa. Kyseessä on uuden ympäristöystävällisen teknologian koealusta, jonka avulla pyritään parantamaan polttoainetehokkuutta, vähentämään melua sekä leikkaamaan päästöjä. Kyseessä on ensimmäinen ecoDemonstrator, joka ei ole Boeingin valmistama. Uusi kone lentää Brasiliassa valmistetulla biopolttoaineella.

Boeingin uusimman ecoDemonstrator -koneen julkistus laajentaa samalla yhteistyötä Embraerin kanssa, kun koneen avulla parannetaan lentämisen ympäristöystävällisyyttä sekä kiihdytetään tulevaisuuden ratkaisuiden kaupallistamista.

Aiemmat ecoDemonstrator -ohjelman koelentokoneet ovat toimineet alustoina yli 50 uudelle teknologiselle ratkaisulle. Edelliset koneet olivat Boeing 737-800 (2012), 787 Dreamliner (2014) ja 757 (2015).

Embraer E170 -koelentokoneeseen asennetaan uutta teknologiaa ja se lentää koelentoja Brasialissa elo- ja syyskuun aikana.

Koneessa on LIDAR-ratkaisu (Light Detection and Ranging), jonka avulla mitataan parametreja kuten todellista ilmanopeutta, kohtauskulmaa ja ulkolämpötilaa. LIDARin avulla voidaan parantaa tiedonkeräämisen luotettavuutta, jotka voivat johtaa tuleviin innovaatioihin polttoaineen kulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi

Koneessa on uudenlainen maalipinta, jonka pitäisi vähentää jäätämistä sekä vähentää lian ja hyönteisten kertymistä koneen pinnoilla. Se vähentää samalla myös vesipesujen tarvetta, kun kone pysyy puhtaampana.

Embraer saa myös uudenlaisen siiven, jossa on kehittyneet etureunan solakot. Niiden on määrä vähentää melua lentoonlähdön ja lähestymisen yhteydessä. Siiven pinnoilla on myös uusia sensoreita ja visuaalisia apuja, joiden avulla selvitetään tarkemmin lennon aikaista aerodynamiikkaa.

Polttoaineena ecoDemonstrator käyttää Brasilialaista biokerosiinin ja fossiilisen polttoaineen seosta. Biopolttoainetta on 10 prosenttia kerosiinin määrästä. Se on kansainvälisen standardin maksimimäärä. Tutkimusten mukaan biopolttoaineen käyttö vähentää päästöjä 50-80 prosenttia koko lentokoneen elinkaaren aikana.

EcoDemonstrator-yhteistyö laajentaa lentokonevalmistajien suhdetta, joka alkoi vuonna 2012. Yhtiöt tekevät yhteistyötä mm. biopottoaineen valmistuksessa sekä Embraerin KC-390 -koneen kanssa.

Lue myös: