Bombardierin ensimmäinen CS300 valmistautuu koelennoille

FTV7_CS300outsideENGINE-RUNSBombardier on siirtänyt ensimmäisen suuremman Cseries CS300 -koneen koelentoryhmälle. Suuremman Cseries-koneen ensimmäiset moottoreiden koekäytöt on jo tehty Kanadan Mirabelissa. FTV7-koelentokoneen odotetaan nousevan ensilennolleen lähiviikkojen aikana.

"Kiitos yhteneväisten järjestelmien kaikki neljän koelentokoneen avulla kerätty tieto on käytettävistä ensimmäisen koetellun ja luotettavan CS300-koneen valmistamisessa. Olen tyytyväinen, että kone luovutettiin koelentoihin varmassa konfiguraatiossa", sanoi Cseries-ohjelman apulaisjohtaja Rob Dewar.

Ennen ensilentoaan CS300-koneella suoritetaan erinäinen määrä maakokeita moottoreiden sekä hitaan ja nopean rullaamisen osalta. Luvassa on myös moottoreiden tärinäkokeita.

"Ensimmäisen CS300-koneen koelennon odotetaan tapahtuvan vuoden 2015 alkuvaiheissa. Se käy kuitenkin vielä läpi useita maakokeita ennen ensilentoaan", jatkoi Dewar.

Myös toinen CS300-kone on valmistumassa Bombardierin uudelta Mirabelin kokoonpanolinjalta.

Bombardier Cseries -koelento-ohjelma on edennyt jo noin 850 lentotuntiin. Kaikkiaan koelentoja lennetään ennen viranomaisen myöntämää tyyppihyväksyntää viidellä CS100- ja kahdella CS300-koneella. Koelentoja lennetään noin 2400 tunnin verran, jonka jälkeen koneelle odotetaan Transport Canadan tyyppihyväksyntää. Koelentojen odotetaan päättyvän lokakuussa 2015.

Ensimmäinen CS100 kone on näillä näkymin määrä toimittaa asiakkaalle vuoden 2015 jälkimmäisen puoliskon aikana ja CS300-koneiden osalta toimitukset alkavat noin puoli vuotta myöhemmin.

Bombardierilla on Cseries-koneista vahvistettuja tilauksia on 243, joista 180 koskee suurempaa CS300-konetta. CS100-koneen listahinta on noin 61 miljoonaa dollaria ja suuremman CS300-koneen noin 71 miljoonaa dollaria.

Lue myös: