Brysselin lentoasema on valmis matkustajaliikenteen osittaiseen avaukseen

Brussels_Zaventem_wiki_KonstantinvonWedelstaedtBrysselin lentoasema on saanut torstaina pelastusviranomaiselta sekä Belgian siviili-ilmailuviranomaiselta BCAA:lta luvan matkustajaliikenteen osittaiseen käynnistämiseen Zaventemista. Viranomainen ei kuitenkaan ole vahvistanut päivää koska matkustajaliikenne voitaisiin aloittaa.

Brysselin lentoasema on ollut suljettuna 22. maaliskuuta tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Räjäytetyt pommit aiheuttivat suurta tuhoa lähtöaulassa. Lisäksi poliisitutkimukset ovat viivästyttäneet korjausten käynnistymistä.

Viime päivien aikana lentoasemayhtiö, pelastuspalvelu, BCAA, poliisi ja Belgian puolustusvoimat ovat arvioineet tiistain suuren mittakaavan harjoitusta, jossa testattiin terminaalia matkustajavirtojen läpäisyn kannalta. Teknisesti lentoasema alkaa olla valmis matkustajaliikenteen vähitellen tapahtuvaan käynnistämiseen.

Tilapäiseksi rakennettu infrastruktuuri mahdollistaa tunnin aikana 800 lentomatkustajan kulkemisen lähtömuodollisuuksien läpi lentokoneeseen. Kyseessä on kuitenkin vain noin 20 prosenttia koko liikenteestä eli noin 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Saapuvat matkustajat kulkisivat normaalien tulohallien kautta. Kyseinen alue vaurioitui terrori-iskuissa vain hieman ja on jo valmis liikenteen uudelleen käynnistämiseen.

Lentojen aloittaminen on kiinni virallisesta poliittisesta hyväksynnästä. Matkustajaliikenne Zaventemiin on edelleen keskeytetty ainakin perjantai iltaan saakka.

Lentokentän pääoperaattori Brussels Airlines operoi lentojaan Liegestä, Antwerpenistä, Frankfurtista ja Zürichistä vielä ainakin 2. huhtikuuta saakka.

Lue myös: