CSeries sai virrat ja siipi selvisi rasitustesteistä

CSeries_poweron_net_bombardierKanadalaisen Bombardierin CSeries CS100 -matkustajakone on jälleen lähempänä ensilentoaan. Yhtiö kertoi maanantaina kytkeneensä ensimmäistä kertaa päävirran FTV-1 -koneyksilössä. Samaan aikaan tiedotettiin, että koneen siipi oli läpäissyt staattiset maassa tehtävät rasituskokeet.

Niissä rakenteita rasitettiin taivuttamalla siipeä alaspäin, ylöstaivutukset oli tehty hyväksytysti jo aiemmin maaliskuussa. Kokeet tehtii Complete Airframe Static Test -koneelle Saint Laurentissa. Myös koneen järjestelmätestaus on edennyt hyvin tätä varten rakennetussa "Kone nollassa" eli Integrated Systems Test Rig -koealustassa (ISTCR).

Päävirran kytkentä oli tärkeä askel koneen etenemissä kohti CSeriesin käyttöönottoa. Seuraavaksi voidaan virrat kytkeä koneen erilaisiin järjestelmiin ja avioniikkaan. Hanke etenee aikataulussa kohti kesälle ajoitettua ensilentoa.

Pratt & Whitney PurePower PW1500G -moottoreilla varustettu CSeries on tarkoitettu 100-149-paikkaisten markkinoille. Viime vuoden lopussa Bombardierilla oli 148 varmaa tilausta koneesta.

 

Lue myös: