Ensimmäinen Sveitsissä rakennettu liikesuihkukone PC-24 nousi ensilennolleen

pilatus_pc24_first2Pilatus PC-24 -liikesuihkukone nousi tänään ensilennolleen Buochsin lentokentällä. Prototyyppi P01 (HB-VXA) lensi ilman ongelmia keskisen Sveitsin yllä 55 minuuttia. Tapahtumaa seuraamassa oli 1800 Pilatuksen työntekijää tai muuten konehankkeen kanssa tekemisissä olevaa.

Pilatus on antanut ensimmäiselle suihkukoneelle nimen Super Versatile Jet. Toisin kuin liikesuihkukoneet yleensä, PC-24 on varustettu suurella rahtiovella, joka mahdollistaa kuormalavan lastaamisen.

Kone soveltuu operointiin myös lyhyiltä ja päällystämättömiltä lentopaikoilta. PC-24 esitteli kykyä jo ensilennollaan: startissa se mittasi kiitotien 07 asfalttia vain 600 metriä. Kone nousi 3000 metriin kolmessa minuutissa suorittamaan koelento-ohjelmaan kuuluvia testejä.

pilatus_pc24_first3Seurantakoneena oli Pilatus PC-21 -potkuriturbiinikone. Kuten ensilennoilla on tapana, PC-24 lensi laskutelineet alhaalla. Maassa tapahtumia seurasi 12 koelentoinsinööriä koneesta välitettävän telemetriatiedon kautta.

Koelento-ohjelmaa varten rakennetaan kaikkiaan kolme konetta. Tarkoituksena on kerätä 2300 lentotuntia tyyppihyväksyntää varten. Suurin osa lennoista tehdään muualla kuin Sveitsissä.

Tavoitteena on käynnistää toimitukset asiakkaille vuonna 2017. Viime vuoden toukokuussa European Business Aviation Conference & Exhibition -tapahtumassa (EBACE) Pilatus myi 84 PC-24-konetta vain 36 tunnissa. T.T.

pc24_1_pilatus

pc24_5_pilatus

pc24_4_pilatus

pc24_6_pilatusLue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja: