EU, Suomi ja Israel allekirjoittivat uuden lentoliikennesopimuksen

eu_logoEuroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Israelin välinen Euro-Välimeri -lentoliikennesopimus on allekirjoitettu Luxembourgissa 10. kesäkuuta. Sopimuksella muun muassa poistetaan rajoituksia, jotka koskevat sekä unionin että Israelin lentoyhtiöiden oikeuksia liikennöidä EU:n ja Israelin välillä.

Sopimus koostuu varsinaisen sopimustekstin lisäksi kuudesta liitteestä, joissa sovitaan liikenneoikeuksien käyttämisestä ja olemassa olevien liikenneoikeuksien säilymisestä, siviili-ilmailussa noudatettavista säännöistä sekä sääntöjä koskevista vaatimuksista ja standardeista.

Sopimuksessa vahvistetaan uusia järjestelyjä unionin ja Israelin väliselle yhteistyölle koskien lentoliikenteen turvallisuutta, ilmailun turvaamista, ilmatilan hallintaa ja ympäristökysymyksiä.

"Israel on EU:n avainkumppani ja tämänpäiväinen sopimus on erittäin tärkeä vahvistamaan taloutta, kauppaa ja turismia Israelin ja EU:n välillä", toteaa EU:n liikennekomissaari Siim Kallas.

"Odotamme enemmän suoria lentoja EU:n ja Israelin välille, halvempia hintija, enemmän työpaikkoja ja talouskasvua molemmille osapuolille. Tuorein sopimus on merkittävä edistysaskel EU:n ulkopuoliselle ilmaliikennepolitiikalle, joka otettiin käyttöön vuonna 2012", päättää Kallas.

Suomesta sopimusta allekirjoittamaan valtuutettiin Tasavallan presidentin esittelyssä 17. toukokuuta Liikenneministeri Merja Kyllösen estyessä  ulkoasiainneuvos Marianne Huusko-Lamponen.

Euroopan komission viimeisimmän tutkimuksen mukaan nyt allekirjoitetun ilmaliikennesopimuksen arvo on vuosittain noin 350 miljoonaa euroa, kun markkinat ovat kokonaan auki.

Finnair avasi 7. kesäkuuta uuden kesäreitin Helsinki-Vantaalta Tel Aviviin. Reittiä operoidaan kahdesti viikossa lokakuun loppupuolelle saakka.

Lue myös: