Eurofighterin uudistukset parantavat hävittäjän ketteryyttä ja kasvattavat asekuormaa

Eurofighter_aero_mod_1Hävittäjävalmistaja Airbus Defence and Space on saanut menestyksekkäästi valmiiksi Eurofighterin uuden aerodynamiikkapäivityksen koelento-ohjelman. Tehtävät muutokset tuovat ilmailujätin hävittäjälle lisää liikehtimiskykyä ilmataistelutilanteisiin sekä suuremman asekuorman.

Nyt koelennetty AMK-aerodynamiikkapaketti (Aerodynamic Modification Kit) on osa Eurofighter Typhoon -hävittäjän suurempaa liikehtimiskyvyn parantavaa EFEM-ohjelmaa (Eurofighter Enhanced Manoeuvrability).

Aerodynaamiset muutokset näkyvät otsikkokuvassa tummempina osina (ohjaamon alla rungossa sekä siiven ja rungon yhtymäkohdassa). Niiden avulla pyritään varmistamaan konetyypin suorituskyky tuleville vuosille.

Muutokset tuovat koneen runkoon uusia eviä ja laajennuksia siiven johtoreunaan (leading-edge extension). Niiden avulla siiven nostovoiman kerrotaan kasvavan jopa 25 prosentilla. Muutokset mm. pienentävät koneen koneen kaartosädettä sekä parantavat lento-ominaisuuksia hitaissa nopeuksissa.

"Ohjelma on ollut todellinen menestys ja olemme saavuttaneet vaikuttavia tuloksia. Jollain osa-alueilla parannuksia tuli jopa odotettua enemmän", kommentoi Eurofighterin koelentäjä Raffaele Beltrame.

"Kohtauskulma-arvot olivat noin 45 prosenttia standardikonetta paremmat ja kaarto-ominaisuudet paransivat ketteryyttä huomattavasti. Koneen ohjattavuus paranee huomattavasti tuoden lisää liikehtimiskykyä ja tarkkuutta operaatioihin".

"Lisäksi luvassa on erittäin mielenkiintoisia mahdollisuuksia ilmasta-maahan -operointikyvyn konfiguraatioissa. Ne mahdollistavat enemmän vaihtoehtoja ja joustavuutta asekuormalle"

"Voimme sanoa AMK-paketin ja koko liikehtimiskykyohjelman tuoneen meille kokonaan uuden lentokoneen entistä paremmalla suorituskyvyllä. Se vastaa myös tulevien vuosien haasteisiin", kertoo Beltrame.

Nyt päättyneiden koelentojen taustalla oli viiden vuoden työ koneen ominaisuuksien parantamiseksi. Eurofighterin saksalaiset, italialaiset ja englantilaiset koelentäjät lensivät 36 tehtävää koelentojen aikana Saksan Manchingista.

Eurofighter Typhoon on yksi vaihtoehto myös Suomen Ilmavoimien Hornetit korvaavassa HX-hävittäjähankkessa.

Lue myös: