Europa Nostra -kongressi vieraili Malmilla - lausunto eduskunnalle ja Helsingin valtuustolle

europanostra_malmi_0517Europa Nostran vuotuinen European Heritage -kulttuuriperintökongressi on parhaillaan käynnissä Turussa. Tapahtuman ohjelmassa oli viimeisenä kokouspäivänä 15. toukokuuta kulttuuriretkiä, joista yksi vaihtoehto oli DC-3-lento Helsinki-Malmin lentoasemalle.

"Tapahtumaan kuuluu vuotuisia retkiä ja yksi näistä suuntautui DC-3 -koneella Malmin lentokentälle. Mukana matkassa on 16 Europa Nostran jäsentä, joista noin puolet on kulttuuriperintöalan ammattilaisia eri puolilta Eurooppaa. Heitä Malmin kysymys kiinnostaa äärimmäisen paljon. Kyseessä on Euroopan mittakaavassa äärimmäisen tärkeä asia", kertoo Europa Nostra Suomen puheenjohtaja Tapani Mustonen.

ENF_MustonenTälle erikoislennolla Malmin lentokentälle osallistui myös Euroopan komission koulutus- ja kulttuurijohtaja Michel Magnier. Paikalla Malmilla oli myös Keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen. Tapahtumaan kutsutuista päättäjistä Anne Berner ja Jussi Pajunen olivat ilmoittaneet olevansa estyneitä.

Europa Nostran valtuustojäsen ja Europa Nostran Helsinki-Malmin lentokenttäryhmän jäsen Erik Schultz kertoi lehdistötilaisuudesssa, että Malmi on ollut esillä Turun seminaarissa.

ENF_groupKulttuuriperintöjärjestö on jättämässä lausunnon Malmin lentokentän tilanteesta Suomen eduskunnalle ja Helsingin kaupunginvaltuustolle. Se on määrä lähettää osapuolille vielä maanantain 15. toukokuuta aikana.

"On myös Euroopan intresseissä, että tälläinen lentokenttä säilyisi", kommentoi Schultz.

"Olen positiivisesti yllättynyt Lex Malmin tilanteesta. Koossa on yli 50 000 nimeä ja hanke on edennyt eduskuntaan. Malmin lentoaseman ystävät ry:llä on paljon osaamista ja oikeita toimia. Toivottavasti myös kaupunginvaltuusto kuuntelee kansalaisia", kertoo Schultz Lentoposti.fi:lle.

Malmilla jo kolmatta kertaa vieraileva Schultz pääsi jälleen taivaalle pääkaupungin ylle ja tasainen historiallisen Douglas DC-3 -koneen kyyti Turusta sai kehuja.

ENF_schultzMalmilta kokousväki suuntasi bussikuljetuksella takaisin Turkuun, jossa kongressi huipentuu 15. toukokuuta järjestettävään palkintojuhlaan. Palkinnot luovuttaa Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo yhdessä EU:n kulttuuriasioiden komissaari Tibor Navracsicsin kanssa.

European Heritage -kongressi on Europa Nostran vuosittainen päätapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa osana Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Tapahtuman ovat järjestäneet Europa Nostra Finland yhdessä Turun kaupungin kanssa. Tapahtuma järjestetään tasavallan presidentti Sauli Niinistön suojeluksessa.

Lue myös: