FAA pysäytti lennot Yhdysvaltain ja Turkin välillä - Suomen ulkoministeriö kehottaa erityiseen varovaisuuteen

FAA_logo_textYhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on julkaissut kansalliseen turvallituuseen liittyvän NOTAM-tiedotteen, joka kieltää toistaiseksi lennot Yhdysvaltain ja Turkin välillä. Rajoitus koskee myös Yhdysvaltain omia lentoyhtiöitä. Suomen ulkoministeriön mukaan uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Turkish Airlines peruu edelleen kymmeniä lentojaan

Suomen ulkoministeriö päivitti matkustustiedotettaan Turkkiin jälleen 17. heinäkuuta. Uusimman tiedotteen mukaan turvallisuustilanne on Turkissa ennalta-arvaamaton. Ulkoministeriön mukaan koko maassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta sekä välttää suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Enää tarpeetonta matkustamista Turkkiin ei suositella välttämään.

Ulkoministeriön mukaan mielenosoituksia voi puhjeta isoissa kaupungeissa, ja ne voivat olla väkivaltaisia. Mielenosoitusten lähistöltä on syytä poistua välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Myös ulkomaalaisten pidätykset ovat mahdollisia, joten on syytä noudattaa varovaisuutta.

FAA:n julkaisema ilmailutiedote kieltää lennot Turkista mille tahansa Yhdysvaltain lentokentälllä. Turkin Ankaran ja Istanbulin lentotiedotusalueita koskeva rajoitus on toistaiseksi voimassa 31. elokuuta saakka ja uudelleen arviointia tehtään 15. elokuuta mennessä. Tilannetta seurataan Yhdysvalloissa tarkasti.

Kyseessä on kova isku erityisesti Turkish Airlinesille, joka on pyrkinyt tekemään omaa gateway-ratkaisuaan USA:n, Euroopan ja Aasian välillä tunnetuksi. Turkkilaisyhtiö lentää Yhdysvalloissa Atlantaan, Los Angelesiin, New Yorkiin, Houstoniin, San Franciscoon, Washingtoniin ja Chicagoon.

Vaikka lentoliikenteen Turkissa kerrotaan normalisoituvan on Turkish Airlines peruuttanut Yhdysvaltain lentojensa lisäksi kymmeniä muita lentoja koskien 17. - 18. heinäkuuta. Peruutusten joukossa on lentoja sekä Istanbulista, että Ankarasta.


Suomalaiset matkanjärjestäjät seuraavat tilannetta ja jatkavat lentojaan

Suomessa toimivista matkanjärjestäjistä Aurinkomatkat kertoo, että maanantain 18. heinäkuuta lennot Gazipasaan sekä  torstain 21. heinäkuuta lento AY1867 Dalamaniin lennetään aikataulujen mukaisesti. Kuluton peruutusoikeus Aurinkomatka-paketteihin päättyy maanantain 18. heinäkuuta lähteviin matkoihin.

Finnmatkat selvittelee tilannetta ja kertoo, että 19. heinäkuuta saakka menolennon asiakkaille on tarjottu mahdollisuus perua tai muuttaa matka kuluitta. Matkanjärjestäjä ei ole tehnyt vielä päätöstä myöhempien lentojen osalta. Finnmatkat soveltaa lentoihin toistaiseksi normaaleja peruutus- ja muutoskuluja.

Myös Tjäreborg jatkaa lentoja normaalisti, koska ulkoministeriö ei enää uudessa matkustustiedotteessaan kehota välttämään matkustusta Turkkiin. Tjäreborg jatkaa toimintaa normaalisti 17. heinäkuuta lähtien. Matkanjärjestäjä kertoo tiedottavansa niitä asiakkaitaan tekstiviestillä, joilla on matka varattuna Turkkiin keskiviikkona 20. heinäkuuta, torstaina 21 heinäkuuta ja lauantaina 23. heinäkuuta.

 

A0015/16 - SECURITY..UNITED STATES OF AMERICA ADVISORY FOR TURKEY THOSE PERSONS DESCRIBED IN PARAGRAPH A BELOW ARE NOT AUTHORIZED TO FLY INTO OR OUT OF ANY AIRPORT LOCATED WITHIN THE ISTANBUL (LTBB) OR ANKARA (LTAA) FLIGHT INFORMATION REGIONS (FIR). A. THIS NOTAM APPLIES TO: ALL U.S. AIR CARRIERS AND COMMERCIAL OPERATORS; ALL PERSONS EXERCISING THE PRIVILEGES OF AN AIRMAN CERTIFICATE ISSUED BY THE FAA, EXCEPT SUCH PERSONS OPERATING U.S.-REGISTERED AIRCRAFT FOR A FOREIGN AIR CARRIER; AND ALL OPERATORS OF AIRCRAFT REGISTERED IN THE UNITED STATES, EXCEPT WHERE THE OPERATOR OF SUCH AIRCRAFT IS A FOREIGN AIR CARRIER. B. NO PERSON OPERATING AN AIRCRAFT, REGARDLESS OF REGISTRY, MAY DEPART TURKEY TO ANY UNITED STATES AIRPORT. THE JUSTIFICATION FOR THIS ADVISORY WILL BE RE-EVALUATED BY 15 AUGUST 2016. 16 JUL 01:50 2016 UNTIL 31 AUG 23:59 2016 ESTIMATED. CREATED: 16 JUL 02:04 2016

Lue myös: