Finavia: Alkuvuoden matkustajamäärät edellisvuoden tasolla

Helsinki_airportFinavian hallinnoimien lentoasemien kokonaismatkustajamäärät vuoden 2015 tammi-kesäkuussa ovat pysyneet edellisvuoden tasolla. Kansainvälinen lentomatkustus ja vaihtomatkustus jatkavat kasvuaan. Tilauslentojen matkustajamäärät ovat supistuneet. Kotimaan lentoliikenteessä kysyntä keskittyy entistä selvemmin tietyille lentoasemille.

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2015 tammi-kesäkuussa yhteensä 9,75 miljoonaa matkustajaa (9,7 miljoonaa 1−6/2014). Matkustajamäärissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia edellisvuoteen verrattuna ja kokonaismuutos on + 0,1 %.

Liikenneilmailun osalta laskeutumiset vähenivät alkuvuonna 3,9 %, mikä kertoo yhdessä matkustajamäärien nousun kanssa Suomessa operoivien lentokoneiden täyttöasteiden parantumisesta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 1,3 %, ja matkustajia oli yhteensä 7,9 miljoonaa. Kansainvälisiä matkustajia oli Helsinki-Vantaalla 6,6 miljoonaa, joka on 1,6 % enemmän vertailujaksoon nähden. Kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi alkuvuoden aikana 3 %.

Helsinki-Vantaan alkuvuoden matkustajamäärä on samansuuruinen kuin Lontoon ykköskentän Heathrown yhden kuukauden matkustajamäärä. Sen uusi kesäkuun ennästys on 6,68 mijoonaa matkustajaa, jotka lensivät  40 626 lennolla.

Helsinki-Vantaa"Helsinki-Vantaa on pärjännyt alkuvuonna hyvin kilpailussa kansainvälisistä lentomatkustajista Pohjois-Euroopan muiden suurten kenttien kanssa. Odotamme kasvun vauhdittuvan jonkin verran ensi vuonna, kun kaukoliikenteeseen tulee kokonaan uusi, aiempaa suurempi konetyyppi", toteaa johtaja Joni Sundelin Finavia Oyj:stä.

Teemme myös jatkuvasti paljon työtä sen eteen, että Helsinki-Vantaan tunnettuus Euroopan ja Aasian välisenä solmukohtana entisestään paranee", jatkaa Sundelin.


Kotimaan matkustajamäärissä pientä laskua

Matkustajien määrä kotimaan lennoilla laski hieman edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuonna matkustajia oli kotimaan lennoilla yhteensä 2,7 miljoonaa, joka on 0,4 % vähemmän vertailujaksoon nähden.

Norra_white_1"Kotimaan lentoliikenteessä on selvästi nähtävissä se, että kysyntä keskittyy tiettyjen lentoasemien lentoreiteille, kun jotkut kentät taas trendinomaisesti menettävät liikennettään. Syitä markkinoiden jakautumiseen on muun muassa eri liikennemuotojen välisen kilpailutilanteen muuttuminen sekä erot alueiden taloudessa ja vetovoimassa", Sundelin sanoo. 

Verkostolentoasemista matkustajamäärä sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen kasvoi vauhdikkaasti Rovaniemellä (yht. 227 926, + 12 700 matkustajaa), Oulussa (yht. 497 684, + 6900 matkustajaa) ja Maarianhaminassa (yht. 28 998, + 3000 matkustajaa). Matkustajamäärät laskivat tammi−kesäkuussa tuntuvasti muun muassa Porin ja Lappeenrannan lentoasemilla. 


Kansainvälisessä lentoliikenteessä kasvua

Fin_tail_1Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi tammi-kesäkuussa 0,3 % ja oli yhteensä 7,1 miljoonaa.

Euroopan ulkopuolisen reittiliikenteen kohteista suurimmat olivat alkuvuonna Japani (+2,1 %), Kiina (-2,8 %) ja Thaimaa (+20,4 %). Euroopan reittiliikenteessä vilkkaimmat kohteet ovat Saksa (+0,4 %), Ruotsi (+2,0 %) ja Espanja (+16,2 %).

Tilauslentoliikenteessä suurimpia kohteita EU:n ulkopuolella olivat Turkki (+0,8 %) ja Thaimaa (-43,1 %). Tilauslentojen matkustajamäärät ovat supistuneet alkuvuonna Suomen lentoasemilla yhteensä 30,9 prosenttia. Lomalle lähdetään entistä useammin reittilennoilla.