FINENTRY.fi -palvelu opastaa koronaviruspandemian aikana Suomeen saapuvia matkustajia 7.1. lähtien

Finentry_1FINENTRY.fi-palvelu otetaan käyttöön Helsingin satamissa sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä 7. tammikuuta 2021. Palvelun avulla Suomeen matkaa suunnitteleva saa ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronanäytteenottoon. 

 

FINENTRY-palvelussa maahantulija voi kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeita, varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä koronavirustestin tuloksen.  

Suomen viranomaisten ohjeiden mukaan päivittyvä palvelu sujuvoittaa ajantasaisten ohjeiden saamista sekä niiden päivittämistä useille eri kielille. Palvelu ovat saatavilla ensi vaiheessa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä vaiheittain useilla muilla kielillä. Matkapuhelimessa sekä selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. 

 ”FINENTRY-palvelu ohjaa toimenpiteisiin ja tarvittaessa koronatestiin lähtömaan ja yksilöllisen kartoituksen mukaisesti”, kertoo ylilääkäri Asko Järvinen HUSista. 

FINENTRY-palvelu huomioi erilaiset matkustajaryhmät, kuten ulkomailta Suomeen palaavat suomalaiset sekä työn, opiskelun tai muun syyn vuoksi Suomeen saapuvat matkustajat. FINENTRY- palvelun käyttöönotto ei vaikuta maahantuloon kohdistuviin matkustusrajoituksiin, joita rajanylityspaikoilla valvovat rajatarkastusviranomaiset.  

”Palvelu nopeuttaa rajanylityspaikoilla ja maahantulopisteissä asiointia ja samalla säästyy ammattilaisten resursseja terveysneuvonnassa sekä koronanäytteenottoon ohjauksessa. Palvelu otetaan käyttöön ensimmäiseksi 7.1.2021 Helsingin satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta toivomme sen käyttöönottoa myös muualla Suomessa eri maahantulopisteissä”, kertoo hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä HUSista.

FINENTRY.fi:n käyttöön ensin Uudellamaalla - laajenee koskemaan koko Suomea

IMG-20200909-WA0011Palvelu on suunniteltu yhteistyössä terveys- ja turvallisuusviranomaisten sekä liikennöitsijöiden kanssa. Palvelun teknisenä tuottajana toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. 

Palvelu otetaan käyttöön ensimmäiseksi Uudellamaalla, mutta palvelu sisältää ohjeistuksen myös muualle Suomeen matkustaville tai muissa Suomen rajanylityspisteissä asioiville. Palvelua käyttöönottaville sairaanhoitopiireille, rajanylityspaikoilla toimijoille sekä liikennöitsijöille on tuotettu perehdytys- ja viestintämateriaalit.

FINENTRY-palvelun kehitystä on ohjannut maahantulijoiden koronatestauksen koordinointiryhmä, johon kuuluvat edustajat seuraavilta tahoilta: HUS, Helsinki, Vantaa, THL, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Tulli, Traficom, Rajavartiolaitos, Eksote ja Kymsote.