Finnair päivittää vapaaehtoisin punnituksin tietoja matkustajien ja käsimatkatavaroiden keskipainoista

kasimatkatavara_1Finnair on käynnistänyt hankkeen selvittääkseen matkustajiensa ja heidän kuljettamansa käsimatkatavaroiden keskipainon. Tavoitteena on saa entistä tarkempaa tietoa lentokoneen painolaskelmatietoja varten. Vapaaehtoisia punnituksia suoritetaan Helsinki-Vantaalla helmikuussa 2024 ja sen jälkeen vielä huhti-toukokuussa.

Finnair kerää tietoja vapaaehtoisilta asiakkailtaan tiettyjen lähtöporttien läheisyydessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla niin Euroopan-lennoilla kuin kaukolennoilla non-schengen -alueella. Kaikki hankkeeseen liittyvät punnitukset ovat vapaaehtoisia eikä niiden tietoja yhdistetä muihin matkustajatietoihin. Finnair kirjaa talteen asiakkaan ja käsimatkatavaran yhteispainon, asiakkaan iän, sukupuolen ja matkustusluokan.

Tavoitteena on saada entistä tarkemmin tietoon lentokoneiden todelliset painot. Lentoyhtiö tietää muut painot, paitsi matkustajien tai heidän kuljettamansa käsimatkatavaran painon.

Edellisen kerran Finnair punnitsi matkustajia ja matkatavaroita vuonna 2017 ja 2018. Finnair on käyttänyt painolaskelmissaan vuodesta 2018 lähtien tällaisten omien mittausten perusteella määriteltyjä painoja. Ne on viranomaismääräyksen mukaan päivitettävä viiden vuoden välein. Vaihtoehtona on käyttää Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n standardipainoja.

Vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana kerättävät painotiedot toimitetaan Suomen ilmailuviranomaiselle Traficomille heinä-syyskuussa. Tietojen vahvistamisen jälkeen Finnair käyttää niitä operaatioissaan vuosina 2025–2030.

Finnair toivoo saavansa mukaan hyvän määrän vapaaehtoisia niin vapaa-ajan matkustajista kuin liikematkustajistakin. Näin painolaskelmiin saataisin mahdollisimman oikeaa tietoa.

EASA tutki matkustajien ja käsimatkatavaroiden painotietoja kuudella lentoasemalla vuosina 2021-2022. Tutkimukseen osallistui 4164 matkustajaa ja mitattu paino oli keskimäärin 76,3 kg ja käsimatkatavaran keskipaino oli 7,7 kg. Miesmatkustajien keskipaino oli tuolloin 82,2 kg ja naismatkustajien 67,7 kg. EASA-määräysten mukaan aikuisen matkustajan standardipaino on nykyisin edelleen sama kuin ennen mittauksia eli 84 kg.

Finnair uudisti käsimatkatavararajojaan vuoden 2023 aikana. Nykysääntöjen mukaan Finnairin business-luokassa matkustava voi jatkossa ottaa mukaansa yhden käsimatkatavaran ja pienen laukun, jotka painavat yhdessä enintään 12 kg. Finnairin economy- ja premium economy -luokassa käsimatkatavaroiden painoraja on 8 kg.

Lue myös: