Finnairin A321ER teki ensilentonsa Hampurissa (video)

a321er_youtube_hamburgairportFinnairin ensimmäinen uusi Airbus A321ER-kone on tehnyt ensilentonsa 23. elokuuta Finkenwerderissä Saksassa. Yhtiö vastaanottaa Sharkletein varustetun koneensa perjantaina 6. syyskuuta. Sen rekisteri on OH-LZG. Tulossa on yhteensä viisi tällaista konetta loma- ja reittilentojen käyttöön.

Ensilento tehtiin radiokutsulla AIB758B ja sen aikana tehtiin yksi ylösveto ja loppulasku. Koneen rekisteri oli koelennon aikana vielä D-AZAO ja sen pyrstössä oli Saksan lippu

Maailman ensimmäinen A321-231ER -kone luovutetaan Finnairille 6. syyskuuta 2013 Airbusin Finkenwerderin tehtaalla Hampurissa. Se saapuu Helsinki-Vantaalle perjantaina noin kello 18.50.

Finnair saa vuoden 2014 puoli väliin mennessä yhteensä viisi A321-231-konetta. Finnair tilasi ne kesäkuussa 2010 korvaamaan pitkään lomalentokäytössä olleen Boeing B757 -laivueen. Viime aikoina koneita on ollut neljä.


Uusia polttoainetta säästäviä ratkaisuja

Airbus_sharklet_1Finnairin uusiin A321ER-koneisiin valittu IAE V2533-A5 -moottori mahdollistaa merkittävän polttoainetehokkuuden parannuksen muihin tarjolla oleviin moottoreihin verrattuna.

Tilattuihin A321ER -koneisiin asennetaan myös Airbusin uudet siivenkärkievät eli Sharkletit. Noin 2,5 metriä korkeat Sharkletit vähentävät Airbusin polttoaineenkulutusta jopa 3,5 prosenttia. Koneen elinkaaren aikana kertyvä säästö onkin merkittävä.

Koneissa on myös kaksi lisäpolttoainesäiliötä rungossa. Niiden takia Finnair käyttää tyyppitunnuksessa kirjaimia ER (Extended Range).

(Päivitys: korjattu ensilennon päivämäärä.)