Finnairin Airbus A319 laskeutui Helsinki-Vantaalle rengasvaurioisena - OTKES tutkii alustavasti

Finnair_A319_LVAOnnettomuustutkintakeskus (OTKES) on käynnistänyt alustavan tutkinnan tilanteesta, jossa Finnairin Airbus A319 -matkustajakone laskeutui Helsinki-Vantaan kiitotielle yksi laskutelineen rengas rikkoutuneena. Tapaus sattui lauantaiaamuna 6. huhtikuuta.

Finnairin lento AY322 Vaasasta Helsinki-Vantaalle laskeutui lauantaiaamuna 6. huhtikuuta noin kello 6.00 rengasvaurioisena. Koneen vasemman päälaskutelineen ulommainen rengas oli hajonnut lentoonlähdössä Vaasasta.

Ohjaajilla oli OTKES:n mukaan käsitys, että koneen laskutelineissä oli jonkinlainen vaurio. Vaasan lentokentällä oli mahdollisesti tehty havainto lentokoneen renkaan kuminpalasista koneen lähdön jälkeen. Alustavan arvion mukaan rengasvaurio ei johtuisi vierasesineestä.

Laskeutuminen Helsinki-Vantaalla tapahtui ongelmitta ja kone hinattiin laskeutumisen jälkeen rullaustieltä asematasolle, jossa matkustajat poistuivat koneesta normaalisti. Lennolla oli 81 matkustajaa ja viiden hengen miehistö.

OTKES on aloittanut tapauksesta alustavan tutkinnan ja sen arvoidaan kestävän viikosta kuukauteen. Todennäköisesti tapauksesta ei aloiteta täyttä turvallisuustutkintaa.

Aamun ja päivän aikana Helsinki-Vantaalla on ollut neljän OTKES-tutkijan ryhmä selvittämässä tapauksen kulkua. Ainakin koneen lentoarvotallennin FDR on tutkijoiden käytössä.