Finnairin Airbus A350-900 XWB tekee matalalla ohilentoja Kaivopuiston lentonäytöksessä

Finnair_A350_LWC(päivittynyt 17.05) Suomen Ilmailumuseon Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluvassa Kaivopuiston lentonäytöksessä nähdään perjantai-iltana 9. kesäkuuta 2017 harvinainen ohjelmanumero. Finnairin uusin laajarunkokonetyyppi, Airbus A350-900 XWB tekee useita ohilentoja matalimmillaan vain 300 metrin korkeudessa.

Kaivopuiston lentonäytöksen katsojille tarjoutuu nyt ainutlaatuinen tilaisuus nähdä Finnairin A350 XWB -matkustajakone lähietäisyydeltä, kun Finnair tekee ohilentoja lentonäytöksessä.

Syksyllä 1923 perustettu Finnair on maailman vanhimpia edelleen toimiva lentoyhtiöitä ja viettää pian itsekin satavuotisjuhliaan. Yhtiö onkin mitä luontevin kumppani esiintymään Suomi 100 -juhlavuoden lentonäytöksessä maamme paraatipaikalla”, kertoo Ilmailumuseon johtaja Markku Kyyrönen.

FInnair_Jari_Paajanen_1”Airbus 350 XWB on saanut erinomaisen vastaanoton eri markkinoilla – kone on kaunis, hiljainen, polttoainetehokas ja tarjoaa erinomaisen matkustusmukavuuden”, sanoo Finnairin lentotoiminnan johtaja Jari Paajanen.

"Suunniteltu korkeus A350-koneemme ohilennolle on 1000 jalkaa (runsaat 300 metriä) merenpinnasta. Osa lentonäytökseen osallistuvista koneista käyttää toiminnan alarajaksi määriteltyä 500 jalan lentokorkeutta", kertoo Paajanen Lentoposti.fi:lle.

Lentonäytösjärjestäjillä on tapahtumalle omat minimisäävaatimuksensa. Paajanen kertoo että Finnairin operaatioissa voitaisiin käyttää normaaleja näkölentosääntöjen ns. VMC-minimejä kuitenkin IFR-selvityksellä. Finnairin lento-osuus lennetään ei-kaupallisena. Kyseessä ei siis ole matkustajalento vaan erityinen pelkästään lentonäytökseen tarkoitettu lento-operaatio.

"Teemme muutaman ohilennon, jotta varmistamme kaikille mahdollisuuden nähdä koneemme", lupaa Paajanen.

Suomi 100 -juhlavuoden lentonäytöstä ei järjestetä sattumalta Kaivopuistossa. Se on ollut perinteinen lentonäytösten pitopaikka jo 1920-luvulla. Erityisesti 50-luku oli Kaivopuistossa järjestettävien lentonäytösten kulta-aikaa.


Lentonäytökseen odotetaan 100 000 katsojaa

Kaivari_2017_1Kaivopuiston lentonäytöksellä juhlistetaan satavuotiasta Suomea perjantai-iltana 9. kesäkuuta 2017. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kyseessä on näyttävä suurtapahtuma, joka on voittoa tavoittelematon, maksuton ja avoin kaikille.

Maalle, merelle ja ilmaan levittäytyvä Kaivopuiston lentonäytös noussee Suomi 100-juhlavuoden suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi. Paikalle odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa.

Näytöksessä esitellään kotimaisen ilmailun historiaa klassikoista nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Lähistöltä Katajanokalta lennettiin Aero Oy:n (nykyisin: Finnair) ensimmäinen kaupallinen lento Tallinnaan maaliskuussa 1924. Kaivopuiston edustalla Suomenlinnassa puolestaan aloitti jo vuonna 1921 toimintansa aluksi ilmavoimien alaisuudessa toiminut Valtion Lentokonetehdas.

Kaivopuiston lentonäytöksen tapahtumakeskus eli maanäyttelyalue on Kylpylän aukiolla, aivan Cafe Ursulan välittömässä läheisyydessä. Maanäyttelyssä on runsaasti ilmailuhenkistä nähtävää koko perheelle ja se on avoinna yleisölle koko tapahtumapäivän.

Päivitys 14.3 kello 17.05: Lisätty Jari Paajasen haastatteluosuus jossa ohilennon suorittamista tarkennetaan.

Lue myös: