Finnairin lentoemäntien historialliset virkapuvut palasivat näyttelynä Helsinki-Vantaan terminaaliin

virkapuvut_1Finnairin entiset virkapuvut tekivät jälleen paluun Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaaliin osana Finnairin 100-vuotisjuhlia. Tämä kesäkuun 2023 alussa avattu Finnairin lentoemäntien virkapukuja esittelevä Virkapuvut vuosien varrella -näyttely esittelee osan suomalaisyhtiössä käytössä olleista matkustamohenkilökunnan virkapuvuista.

virkapuvut_3 Lentomatkustajia 1. kesäkuuta 2023 alkaen ilahduttanut Virkapuvut vuosien varrella -näyttely sijaitsee terminaalissa heti turvatarkastuksen jälkeen. Esillä on kaikkiaan kymmenen historiallista lentoemäntien käyttämää virkapukua ja yhdennentoista voi nähdä ympäri lentoasemaa Finnairin matkustamohenkilökunnan yllä heidän kulkiessaan lentokoneille.

Kaikkiaan Finnairilla on ollut 100 ensimmäisen vuoden aikana käytössä 16 erilaista matkustamohenkilökunnan virka-asua. Nykyisin käytössä olevat virkapuvut esiteltiin vuonna 2011. Näitä asuja on hieman päivitetty esittelyn jälkeen käytännön syistä ja jakuista tehtiin yksivärisiä.

Finnairin vuonna 2011 esittelemät uudet virkapuvut.Nykyisin virkapukujen suunnittelussa huomioidaan erityisesti ergonomian ja turvallisuuden vaatimukset, mutta myös käyttäjiä on kuunneltu. Mukana on myös häivähdys historiasta, kun virkapukuun kuuluu jälleen tummansininen suikkapäähine kuten myös vuonna 1947.

Lentomatkustajat voivat tutustua virkapukuja esittelevään näyttelyyn, mutta kaikki muutkin voivat äänestää omaa suosikkiaan verkkopalvelun kautta. Äänestämällä on mukana  arvonnassa, jossa voi voittaa kahden hengen economy-luokan meno-paluulennot Eurooppaan.

MTV:n Kymmenen uutiset kertoi 22. elokuuta äänestyksen väliaikatuloksen, jonka mukaan kisa on tasainen kärkikolmikon osalta.

Tämän hetken suosikkeja ovat vuonna 1976 esitelty Marimekon Pentti Rinnan suunnittelema Finn Hostess -virkapuku. Siihen kuului vaaleansininen paita ja sininen kukallinen täyspitkä kietaisuhame.

virkapuvut_2Kärkeen on kiilannut myös alkuperäinen eli vuonna 1947 käyttöön otettu Aeron lentoemännän asu. Tuolloin Aerolla oli vain kuusi lentoemäntää ja virkapukuna oli tummansininen Harjun Pukimon ja Stockmann-Tailorin ateljeevalmisteinen kävelypuku. Sitä koristivat rinnassa Aero Oy:n kyyhkysmerkki sekä kultaiset leijonanapit.

Samanmalliset virkapuvut olivat käytössä lyhyen aikaa rajoitetusti myös vuonna 2008, jolloin Finnair vietti 85-vuotisjuhliaan. Tuolloin myös yksi Finnairin Airbus lensi Aeron Convair-matkustajakoneen maalauskaaviota mukailevissa väreissä.

virkapuvut_4Kolmen suosituimman joukossa on myös vuonna 1975 esitelty Maj Kuhlefeldtin ja Pi Sarpanevan suunnittelema kelta-oranssi Finn Hostess -virkapuku. Siihen kuului oranssi kauluspaita tai keltainen poolopaita ja tikattu kelta-oranssi Kirjokankaan hame.

Virkapuvut vuosien varrella -näyttely on nähtävissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1.6.-30.11.2023. 

BWOT_2Edellisen kerran Finnairin historiallisia virkapukuja nähtiin lentoemäntien päällä Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalissa vuonna 2015, jolloin siellä avattiin Blue Wings of Time -näyttely. Se esitteli Finnairin matkustamohenkilökunnan virkapukuja läpi vuosikymmenten.

Finnair: Mikä on on mielestäsi vuosisadan unohtumattomin virkapuku? -äänestys.

Lue myös: