Fintraffic arvioi: Lentoasemien on rajoitettava liikennettä ja toiminta-aikoja poliittisten lakkojen takia

HEL_airport_1Fintraffic arvioi poliittisten lakkojen vaikuttavan lentoliikenteeseen Suomessa 31. tammikuuta - 2. helmikuuta 2024 välisenä aikana. Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet laajamittaisesta poliittisesta lakosta, jotka johtavat mm. lentoasemien aukioloaikojen rajoittamiseen ja maapalveluiden saatavuuteen Suomen lentoasemilla.

Fintrafficin mukaan nykytiedon mukaan poliittisella lakolla on laajat vaikutukset eri palveluihin Finavian lentoasemilla ja niiden on rajoitettava liikennettä ja toiminta-aikojaan. Lakkoon ovat menossa lentoasemien osalta ammattiliittojen JHL:n, AKT:n, SLL:n, PAM:n ja IAU:n työntekijät.

Poliittiset lakot on ilmoitettu alkavaksi 1. helmikuuta kello 00.01 ja päättyväksi 2.2.2024 kello 23.59 tai edellä mainitun ajan sisällä alkaneiden työvuorojen päätymiseen asti liitoista riippuen. Vaikutukset yltävät kuitenkin myös tämän aikaikkunan ympärille, sillä jotkut rajoitukset voivat ulottua myös lakon ajan ulkopuolelle.

Poliittisiin lakkoihin on osallistumassa AKT:n alasuudesta matkustamohenkilökunta, lentokenttien tankkaustoiminta sekä asematasotyöntekijät. Poliittisiin mielenilmauksiin osallistuvat ensimmäistä kertaa myös Suomen Liikennelentäjäliiton (SLL) edustamat lentäjät. SLL on mukana itsenäisenä toimijana. JHL:n osalta lakko koskee lentoasemilla jäsenistöä, jotka työskentelevät Finavian tai Airpron palveluksessa. PAM:n osalta lakko koskee työntekijöitä, jotka työskentelevät lentoasemien ravintoloissa, myymälössä ja vastaavat siivouksesta sekä turvallisuudesta.

Fintraffic neuvookin operaattoreita varmistamaan maapalvelujen saatavuus hyvissä ajoin ennen lentoa. Tarkemmat tiedot todellisista rajoituksista julkaistaan mahdollisimman pian erikseen ilmailun tiedotuspalvelussa.

Finnair on ilmoittanut joutuvansa perumaan lentoja lakon ajalta, mutta vielä toiseksi peruutuksia ei ole julkistettu. Suomalaisyhtiö mahdollistaa matkustajilleen matkan siirron lakkoaikojen ulkopuolelle.

Finnair peruu lentoja vasta, kun lakon vaikutukset Helsinki-Vantaan lentoaseman toimintaan ja Finnairin liikenteeseen ovat tarkentuneet ja yhtiöllä on mahdollisuus tarjota asiakkailleen paras mahdollinen uusi lento.

Lakkotoimet on rajattu Hallin ja Utin lentokentiltä ja niiden lisäksi vain Puolustusvoimien toimintaa tukevat työt yhteistoimintakentillä turvataan. Tällaisia lentokenttiä ovat Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä ja Pirkkala. Lakkotoimista ei aiheudu myöskään vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaan tällaisissa tapauksissa palvelua annetaan.

Lue myös: