Flyr pyrkii hankkimaan 42 miljoonaa euroa uutta rahoitusta - vuokraa lentokoneita ulos

Flyr_1Norjalainen halpalentoyhtiö Flyr pyrkii paikkaamaan talouttaan ja hakee talvikaudesta selvityäkseen 430 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 42 miljoonan euron edestä uutta pääomaa. Taloutta tasapainotetaan hakemalla tulovirtoja myös vuokraamalla lentokoneita miehistöineen toisille lentoyhtiöille. Flyrin tappio vuoden kolmannella neljänneksellä oli  231,7 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 22,5 miljoonaa euroa.

Flyrin vuoden 2022 kolmas neljännest oi lisää matkustajakysyntää ja yhtiön matkustajamäärät nousivat 40 prosentilla ollen 667 000 matkustajaa. Matkustajakäyttöaste oli 80 prosenttia. Yhtiö teki 610,4 miljoonan Norjan kruunun liikevaihdolla 231,7 miljoonan kruunun eli noin 22,5 miljoona euro tappion. 

Flyrin mukaan se on noussut suosituksi lentoyhtiöksi vapaa-ajanmatkustajien osalta, mutta liikematkustuksen osalta matkustuskysynnän nousu kotimaassa on sujunut odotettua hitaammin. Matkustajakysyntä Norjan sisäisillä reiteillä on ollut laskussa elokuun puolivälistä lähtien.

Lokakuun alussa Flyr ilmoitti toteuttavansa toimia vähentääkseen kuluja haastavan talvikauden lähestyessä. Kuluttajien rahankäyttö on tiukentumassa samalla kuin lentopolttoaineen hinta nousee. Flyr on joutunut karsimaan reittiverkostoaan ja lomauttamaan jopa puolet työntekijöistään. Reittiverkostossa säilyy edelleen suositut kohteet Euroopassa, mutta kotimaanverkosto rajataan minimiin.

Yhtiön tavoitteena on lentää talvikaudella 5-6 lentokoneella ja turvata operaatiot sekä valmistautua lentomäärien nostoon keväällä 2023. Flyrin laivastossa on kuusi Boeing 737-800 ja kuusi Boeing 737 MAX 8 -kapearunkokonetta. Yhtiöllä on tilauksessa lisäksi neljä Boeing 737 MAX 8 -konetta.

Talvikaudella Flyr aikoo keskittyä lomakohteisiin ja lentoja niihin tarjotaan matkustajakysynnän mukaan päivittäin tai kahdesti viikossa. Marraskuusta maaliskuuhun Flyr aikoo lentää mm. Alicanteen, Malagaan, Las Palmasiin, Barcelonaan, Roomaan, Pariisiin, Nizzaan, Berliiniin ja Brysseliin. Kotimaassa lentoja jatketaan perjantaisin ja sunnuntaisin Oslosta Bergeniin ja Trondheimiin. Joulun aikaan luvassa on lentoja useisiin muihin kohteisiin Norjassa.

Nyt ensimmäisen lentonsa 30. kesäkuuta 2021 Oslosta Tromssaan tehnyt Flyr pyrkii turvaamaan tulevaisuuttaan hankkimalla lisärahoitusta. Flyr ilmoitti 3. marraskuuta 2022 hakevansa uutta pääomaa turvatakseen operointinsa talvikaudelle. Yhtiö hakee sijoittajilta 430 miljoonaa Norjan kruunua sekä mahdollisesti vielä 100 miljoonaa kruunua.

Positiivista kassavirtaa Flyr hakee myös ns. wetlease-sopimuksilla. Nyt 8. marraskuuta Flyr kertoi vuokranneensa yhden lentokoneensa miehistöineen nimeämättömän lentoyhtiön käyttöön yhdeksän kuukauden ajaksi. Neuvottelut lisäkoneista ovat edelleen käynnissä. Flyr vuokraa ulos kapasiteetin, jota se ei itse tarvitse talvikauden aikana. Samalla se mahdollistaa töihin paluun lomautetuille miehistöille.