Helsinki-Vantaa hiljenee - kuulutuksia vähennettiin

Opaste_lennolle_1(päivittynyt 3.6 klo 10.30) Lentoyhtiöt ja Finavia ovat yhteishankkeenaan vähentäneet kuulutuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Matkustajia ei enää kesäkuun alun jälkeen kuuluteta lennoille terminaaleista. Ajantasaisia tietoja lähtöporteista ja koneeseen nousun ajoista pyydetään seuraamaan aikataulunäytöistä.

Lentoaseman kuulutukset keskitetään 1. kesäkuuta lähtien lähtöporttien välittömään läheisyyteen annettaviin ilmoituksiin sekä mahdollisiiin poikkeustilanteisiin. Terminaalin yleiskuulutukset säilyvät ennallaan.

"Kuulutuksia on vähennetty nimenomaan siltä osin, kuin lentoyhtiöiden porttivirkailijat tekevät niitä. Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että porttivirkailija ei enää voi tehdä porttitiskiltä läpi terminaalin kuuluvia kuulutuksia. Porttitiskiltä tehdyt kuulutukset kuuluvat vain kyseisellä portilla ja parilla lähistöllä olevalla portilla", täsmentää Annika Kåla Finavian viestinnästä.

Matkustajia pyydetäänkin seuraamaan lentojensa nousuajankohdan ajoissa sekä seruaavan lentotietoja lentoaseman aikataulunäytöistä tai mukana olevasta mobiililaitteesta tai tietokoneesta.

Finnair tiedottaa, että koneeseen nousu aloitetaan yleensä noin 30–60 minuuttia ennen aikataulunmukaista lähtöaikaa. Aikoihin vaikuttaa myös lennon matkustajamäärä. Mitä isompi kone sitä aikaisemmin koneeseen nousu yleensä aloitetaan. Finnairin lentojen portit sulkeutuvat 15 minuuttia ennen lennon lähtöaikaa.

 Finavian neuvonta kuuluttaa edelleenkin samat kuulutukset kuin aiemminkin eli käytännössä poikkeustilanteisiin liittyvät ilmoitukset.

Uusi toimintatapa liittyy lentoyhtiöiden ja Finavian yhteiseen Hiljainen lentoasema -hankkeeseen. Sen tavoitteena on parantaa odotusalueiden viihtyisyyttä ja matkustuksen stressittömyyttä. Kuulutusten vähentämisellä pystytään minimoimaan terminaalin taustamelua ja kiireentuntua.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa käynnistetään arviointi kuulutustekstien terävöittämisestä ja kielivailikoiman tarkentamisesta. Tavoitteena mahdollisimman lyhyet ja selkeät kuulutukset.

Päivitys: 3.6 klo 10.30 kuulutusten vähentäminen on osa Finavian lentoyhtiöiden yhteishanketta.