Helsinki-Vantaan koronaseulonnassa löydetty vain 9 vahvistettua Covid-19 -tartuntaa

koronatiski_1Helsinki-Vantaan lentokentällä on tehty koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa 27. maaliskuuta alkaen.Oirekyselylomakkeen oli huhtikuun loppuun mennessä palauttanut 8 837 matkustajaa. Heistä 204 ilmoitti hengitystieinfektion oireista. Seulonnan avulla on löytynyt yhdeksän varmistettua koronavirustartuntaa. 

 

Kaikki Suomeen saapuvat täyttävät oirekyselyn, jonka perusteella kaikki oireiset ohjataan koronavirustestiin. Lentokentällä tehdyissä seulonnoissa on todettu noin 102 koronavirustartuntaa 100 000:ta matkustajaa kohden.

Samaan aikaan terveydenhuollon toimipisteissä on todettu noin 5 320 tartuntaa 100 000:ta testattua henkilöä kohden.

 ”Lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että koronavirustartuntoja löydetään lentokentällä tehtävän seulonnan avulla varsin harvoin. On mahdollista, että osa matkailijoista saa oireita vasta myöhemmin. Siksi on tärkeää noudattaa viranomaisohjeita ja hakeutua testiin heti jos oireita ilmenee”, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. 


Suurin osa matkailuun liittyvistä tapauksista peräisin Itävallasta

koronapassi_1Tähän mennessä noin 45 prosentista kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on tehty lääkärin ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Lääkärien ilmoittamista tapauksista noin 20 prosenttia liittyy matkailuun. 

 THL:n mukaan noin 7 prosentissa ilmoituksista tartunnan alkuperä on liittynyt Itävaltaan. Muita yleisiä tartuntojen alkuperämaita ovat Italia, josta on tullut noin 3 % ilmoitetuista tapauksista ja Espanja, josta on tullut noin 2 % ilmoitetuista tapauksista. 

 ”Maaliskuussa todetuista tapauksista valtaosa oli peräisin ulkomailta. Huhtikuussa ulkomailla saatujen tartuntojen osuus laski alle viiden prosentin, koska viime viikkoina matkustaminen on ollut hyvin rajoitettua”, Puumalainen sanoo.

Lue myös: