Helsinki-Vantaan mielenosoituksesta rikosilmoituksia - mielenilmaisut terminaalissa kielletään

EFHK_lahtoaulaHelsinki-Vantaan lentoasemalla osoitti mieltään maanantain ja tiistain välisenä yönä 3-4. heinäkuuta enimmillään noin kaksisataa henkilöä. Poliisilla on tutkinnassa tällä hetkellä kolme rikosilmoitusta mielenosoitukseen liittyen. Mielenilmailsu liittyi turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksiin. Terminaalien sisätiloissa ei enää sallita mielenosoituksia.

Itä-Uudenmaan poliisi poisti kaksi henkilöä lentoaseman terminaali kahden sisätiloista mielenosoituksen aikana. Henkilöistä toinen väitti olevansa matkalla lennolle. Häneltä kysyttiin matkalippua, mitä hän ei suostunut näyttämään poliisille.

Hänellä ei myöskään ollut matkatavaroita mukanaan. Henkilö käyttäytyi siten, että poliisi toimitti hänet vapauttamisen jälkeen varotoimena lääkäriin terveydentilan arviointiin.

Toinen terminaalin sisätiloista kiinniotettu henkilö käyttäytyi häiritsevästi eikä suostunut siirtymään mielenosoitukselle varatulle alueelle ulos rakennuksen edustalle. Molemmissa edellä mainituista tapauksista on kirjattu rikosilmoitukset liikenteen häirinnästä ja niskoittelusta.

Kolmas rikosilmoitus on tehty kunnianloukkauksesta. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevän vanhemman konstaapelin nimeä on huudeltu mielenosoituksen aikana toistuvasti ja huutelu on välittynyt myös videoiden välityksellä. Vanhemman konstaapelin väitettiin virheellisesti olevan turvapaikanhakijan pakkopalautuspäätöksen tekijä, vaikka asian käsittely on edelleen kesken.

Konstaapelia halventavia videoita on jaettu avoimesti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Videolla nähtävää mielenosoittajaa on syytä epäillä kunnianloukkauksesta, hänen levittäessä perättömiä väitteitä tai huhuja, jotka voivat aiheuttaa kohteelle vahinkoa tai halveksuntaa.

Tiistain vastaisen yön mielenosoitus sujui äänekkäästi, mutta rauhallisesti. Poliisi osoitti mielenosoittajille paikan terminaali kahden ulkopuolelta ja mielenosoittajat toimivat hyvin poliisin antamin ohjein. Sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua muun muassa poliisin suojavarusteista ja miksi mielenosoituksia ei enää sallita lentoaseman sisätiloissa.

"Kypärät ja niihin kuuluvat visiirit ovat asiaan kuuluva suojavaruste mielenosoitusten turvaamisessa. Kypärät suojaavat mielenosoitustilanteessa myös poliisien kuuloa", kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta ja hälytystoimintasektorin johtaja ylikomisario Maarit Pikkarainen.

"Helsinki-Vantaan lentoasema on kansainvälinen erityiskohde, jossa ei enää sallita mielenosoituksia terminaalien sisällä. Lentoliikenne, turvatarkastukset, lentoaseman työntekijöiden työrauha ja matkustajien lentoasematoimet sekä yleinen järjestys ja turvallisuus eivät saa häiriintyä tai vaarantua."

Poliisi jatkaa kolmen rikosilmoituksen tutkintaa.