Hornet erikoisteippauksissa Turun lentonäytökseen - Hawkit pysyvät valitettavasti edelleen maassa

HN411_erikoisteipitSuomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä nähdään Turun lentonäytöksessä erikoisteippauksissa. HN-411 on saanut sivuvakaajiin esityslentotunnukset ja lentojarruun Suomen lipun. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ilmavoimien Hornet esiintyy erikoisväreissä Suomessa. Perinteisesti Suomen kesän lentonäytöksissä upealle esityksellään ilahduttaneet Midnight Hawksit jäävät tällä kertaa maahan Hawkien lentokiellon jatkuessa.
 
Ilmavoimien Hornet-solo on odotettu ohjelmanumero Suomessa ja ulkomailla, sillä koneesta otetaan niin paljon irti ja luvassa on tänäkin vuonna perinteikkään vauhdikas esityslento.

Vuoden 2023 esityslentäjä Henri "KIF" Toppari on lupaillut vauhdikasta Hornet-sooloa, jonka liikehdinnässä nähdään mm. jalkatynnyri ja hattu.
 
HenriToppari_HN411Hornet-soolo lennetään Turun lentonäytöksessä 17. ja 18. kesäkuuta uuden esityslentoteemaisen teippauksen saaneella HN-411 -koneella. Sen  sivuvakaajissa on Hornet-esityslennon tunnus ja lentojarrussa Suomen lippu.

Nyt kyseessä on siis ensimmäinen kerta, kun Ilmavoimien ensilinjan hävittäjä esiintyy Suomessa virallisessa erikoisvärityksessä.
 
Syyskuussa 2022 ilmavoimien Hornet-solo nähtiin samanlaisissa erikoisteippauksissa Tšekissä NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days -tapahtumassa. Tuolloin koneyksilönä oli HN-421. Aiemmin Horneteissa on nähty Krevi von Rosen -teksti (HN-457) sivuvakaajassa sekä pieniä laivuetunnuksia eturungossa. Ne ovat kuitenkin pysyviä merkintöjä eivätkä varsinaisia erikoismaalauksia. 
 
HN_teippaus_3
Ensimmäisenä nykyaikaisena Suomen ilmavoimien erikoismaalattuna hävittäjäkoneena nähtiin lyhyen aikaa vuonna 2000 keltainen Saab Draken (DK-215). Sen rungon yläpinnalle oli maalattu Hävittäjälentolaivue 11:sta tunnus visentti ja sivuvakaajaan Drakenin käyttövuodet ilmavoimissa eli 1972-2000. Kyseessä ei ollut virallinen erikoisväritys.
 
Turun lentonäytöksessä nähdään myös Sveitsin ilmavoimien Hornet-soolo, joten yleisölle avautuu mahdollisuus tehdä todellista vertailua kahden maan ilmavoimien esityslennoista samanlaisella kalustolla.
 
Turun lentonäytöksessä nähdään lisäksi ilmavoimien alkeiskoulukonekalustoa, jota näytöksessä edustaa Grob G 115E. Myös se esiintyy lentonäytöksessä molempina päivinä.
 
Ilmavoimien toimintaan voi tutustua Ilmavoimien esittelypisteellä.
 
HW40_ilmassa_1Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneet eivät osallistu tapahtumaan Hawk-kaluston lentokiellon vuoksi. Tämä tarkoittaa perinteisten Hawk-soolon sekä Midnight Hawksin esiintymisen valitettavaa peruuntumista.
 
Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneet asetettiin lentokieltoon 15. toukokuuta 2023 tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Lentokielto on voimassa toistaiseksi, ja onnettomuuden syyn selvitys jatkuu edelleen.
 
Lue myös: