Hornet ja Midnight Hawks ihastuttivat yleisöä Helsingin yllä - lippuhyppy NH90-kopterista peruuntui

Kaivari_PV100_Hki_0518_3Puolustusvoimat 100 vuotta -tapahtuman lentoesitykset vetivät lauantaina runsaasti yleisöä Helsingin rannoille. F/A-18C Hornet (HN-403) ja osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks esittelivät näyttävästi Ilmavoimien osaamista. Utin jääkärirykmentin lippuhyppy NH90-helikopterista sen sijaan peruuntui liian kovan tuulen takia.

Helsingin Senaatintorilla on keskiviikosta lähtien ollut nähtävänä erilaista sotilaskalustoa Puolustusvoimat 100 vuotta -tapahtuman merkeissä. Näyttely on avoinna vielä maanantaina (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Kaivari_PV100_Hki_0518_1Lauantaina 2. kesäkuuta tapahtuma laajeni muualle Helsinkiin. Santahaminassa ja Suomenlinnan Merisotakoulussa ovet olivat avoimina siviileille. Ilmavoimat puolestaan järjesti pienimuotoisen lentonäytöksen Helsingin eteläkärjessä Kaivopuiston edustalla. Esityslinja oli suunnilleen sama kuin viime kesän Suomi 100 vuotta -lentonäytöksessä.

Avausnumerona kello 14.50 oli tarkoitus nähdä laskuvarjohyppy suuren Suomen lipun kanssa Utin jääkärirykmentin NH Industries NH90 -kuljetushelikopterista.

Aiemmin lauantaina vastaava hyppy oli onnistuneesti toteutettu kello 13 Santahaminassa. NH90 laskeutui sinne esiteltäväksi ja odottamaan seuraavaa Kaivopuistoon suuntautuvaa hyppylentoa.

Kaivari_PV100_Hki_0518_4Vaikka sää oli aurinkoinen ja sisämaassa pääkaupunkiseudulla jopa helteinen, rannalla voimakas merituuli yltyi iltapäivän aikana. NH90 nousi ilmaan Santahaminasta puoli kahden jälkeen ja jäi odotuskuvioon saaren lähialueelle (yllä, klikkaa kuvat suuremmaksi).

Kaivopuiston nurmiaukion reunoille oli kerääntynyt useita satoja katselijoita odottamaan lippuhyppyä. Valitettavasti tuuli oli yltynyt niin kovaksi ja puuskaiseksi, ettei vaativaa lippuhyppyä olisi voitu turvallisesti hypätä suhteellisen ahtaalle alastuloalueelle.

Kaivari_PV100_Hki_0518_2Varsinainen lento-ohjelma käynnistyi McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C Hornet -monitoimihävittäjän esityslennolla. Näkyvyys Kaivopuistosta oli loistava ja koneen ääni kuului varmasti koko Etelä-Helsinkiin.

Aiemmin keväällä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa nähdyistä esityslennoista Hornetin Helsinki-vierailu erosi siinä, ettei sen aikana käytetty näyttävyyttä lisäämässä soihtuheitteitä.

Midnight Hawksin neljä BAE Systems Hawk -suihkukonetta toivat tutun ja tiukan vinoneliömuodostelmansa Helsingin taivaalle. Esitystä tehostettiin savuilla.

Kaivari_PV100_Hki_0518_5Kaivopuiston kallioilla ja rannoilla oli jo kauniin päivänkin takia runsaasti väkeä. Lentoesitykset olivat kuitenkin selvästi tuoneet lisää yleisöä paikalle. Myös rantaravintoloiden terasseilta seurattiin innokkaasti esityslentoja (kuvassa vasemmalla).

Vastaavaa 100 000 hengen yleisömäärää kuin Kaivopuiston viime kesän suuressa lentonäytöksestä ei luonnollisesti edes hätyytelty. Silti tapahtuma puolusti mainiosti paikkaansa ilmavoimallisena osana Puolustusvoimat 100 -tapahtumaviikkoa.

Samalla se muistutti siitä, että myös Ilmavoimat täyttää nyt sata vuotta. Varsinainen juhlalentonäytös järjestetään Tikkakoskella  16.-17. kesäkuuta. T.T.