Hornetit turvaavat syksyllä Baltian ilmatilaa

CF18_romania_net_royalcanadianairforceKanadan ilmavoimien CF-188 Hornet -hävittäjät tulevat syksyllä mukaan Baltian maiden ilmatilan valvontaan. Koneet lentävät Šiauliain tukikohtaan Liettuaan Romaniasta, missä ne ovat olleet osana NATO:n itäisille jäsenmailleen osoittamia vahvistuksia. RCAF:n valvontavuoro kestää syyskuusta joulukuuhun.

Operaatio Reassurancessa Romaniaan lähetettiin kuusi Royal Canadian Air Forcen CF-188 Hornet -hävittäjää Câmpia Turziin tukikohtaan. Se sijaitsee Romanian toiseksi suurimman kaupungin Cluj-Napocan läheisyydessä. Mukana on ollut noin 80 ilmavoimien sotilasta.

Joukko kuuluu Air Task Forceen, joka normaalisti tukeutuu Bagotvilleen Quebecissä Kanadassa. Laivue on 425 Tactical Fighter Squadron.

CF-188 on Royal Canadian Air Forcen versio McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjästä, jota Suomenkin Ilmavoimat käyttää. RCAF:n virallinen tyyppimerkintä on CF-188, mutta usein käytetään myös versiota CF-18.

NATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistyi huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan kuuluvien Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia hävittäjäkoneita.

Ensimmäisenä vastuussa oli Belgian ilmavoimat F-16-koneilla. Päivystysjaksot ovat vaihdelleet muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Ukrainan kiristyneen tilanteen takia konemäärää nostettiin. Viimeksi päivystämässä on Puolan johdolla ollut hävittäjiä Englannista, Tanskasta ja Ranskasta.

mirage_f1_liettuanpuolustusministeriöKymmenessä vuodessa mukana Baltic Air Policingissa ovat olleet Belgia, Tanska, Tshekki, Englanti, Norja, Hollanti, Espanja, Yhdysvallat, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Turkki ja Saksa.

NATO-maat ovat käyttäneet Baltian ilmatilan valvontaan todella vaihtelevaa kalustoa. Koneina on ollut mm. Eurofighter Typhoon, MiG-21, MiG-29, F-4F Phantom II, Mirage 2000, Mirage F-1, F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, Tornado F.3 ja JAS 39 Gripen.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: