HS: Kansanedustaja Eero Lehti esittää Guggenheim-museota Helsinki-Vantaalle

ArtPort_37_turbiiniKansanedustaja Eero Lehti (kokoomus) esittää useaan kertaan jo kuopattua Guggenheim-museota nyt Helsinki-Vantaan lentoasemalle, kertoo Helsingin Sanomat. Viimeksi amerikkalaisen museon rakentamisen torppasi Helsingin kaupunginvaltuusto marraskuussa. Eero Lehden mukaan Guggenheim houkuttelisi Aasian vaihtomatkustajia.

Kansanedustaja Lehden mukaan lentoasemalla Guggenheim ei tarvitsisi Wow-arkkitehtuuria edustavaa rakennusta. Vetovoima syntyisi kokoelmista, kertoo HS.

Fatmi_FinaviaLehti kertoo ehdottavansa asiaa hallituksen kehysriihen yhteydessä ja ottaneensa asian puheeksi myös Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kanssa.

Aivan tyhjän päällä ajatus taidemuseosta lentoasemalla ei ole, vaikka Guggenheimista ei olisikaan kyse. Helsinki-Vantaalla on pitkään panostettu taiteeseen, jota on ollut esillä eri puolilla terminaaleja mm. Art Port -konseptin yhteydessä.

Kun uusi ns. keskiterminaali avattiin 1996, sen sisääntulon maamerkkeinä oli kaksi suurta Martti Aihan puuveistosta (oikealla toinen niistä nimeltään Fatmi). Teokset on sittemmin jouduttu siirtämään varastoon yleisö- ja myymälätilojen laajennusten takia.

Stefan Lindfors on puolestaan suunnitellut uudistetun matkatavara-aulan sisustuksen. Hänen vuonna 1993 kotimaan terminaalissa esille pantu sudenkorentoa muistuttava Concorde-teos on nykyisin esillä Non-Schengen -alueella.

Muista taideteoksista voi mainita vuodesta 1969 lentoasemalla olleen Laila Pullisen "Aurinko tunturissa", joka on nykyisin samaten kaukolentojen terminaalissa. Lisäksi Helsinki-Vantaalla on järjestetty yhdessä Ilmailutoimittajien yhdistyksen kanssa ilmailuaiheisia valokuvanäyttelyitä. T.T.

Helsingin Sanomien uutinen

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: