HX-hankkeen loppuvuoden ohjelmassa viimeinen neuvottelukierros sekä loput suorituskykyarvioinnit

HX_kandikuvaPuolustusministeriön mukaan Ilmavoimien HX-hävittäjähankeen neljäs eli viimeinen neuvottelukierros pyritään viemään läpi vielä loppuvuoden aikana. Neuvotteluja käydään kasvotusten kaikkien HX-tarjoajien kanssa. Koronavirustilannetta seurataan tarkasti, mutta valintapäätös tehdään edelleen vuoden 2021 aikana.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn korvaamiseen tähtäävä HX-hanke etenee koronapandemiasta huolimatta. Seuraavaksi edessä on viimeinen eli neljäs neuvottelukierros kaikkien viiden hävittäjävalmistajan kanssa.

Neljännes neuvottelukierros ja suorituskyvyn arviointiin liittyviä evaluointitapahtumia on suunniteltu toteutettavaksi syyskuun ja marraskuun 2020 välisenä aikana.

Kaikkien viiden HX-tarjoajan eli BAE Systemsin, Boeingin, Dassault Aviationin, Lockheed Martinin ja Saabin kanssa pidetään noin viikon kestävät neuvottelut. Ne järjestetään Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiloissa Valtioneuvoston koronaohjeistuksia noudattaen.

Uusien hävittäjien arvioidaan olevan käytössä jopa 2060-luvulle saakka, jonka myötä on kyettävä arvioimaan valittavan järjestelmän kehityspotentiaalia vuosikymmenten päähän. Tämä arviointi on jopa tärkeämpää, kuin nykyisen suorituskyvyn arviointi. Suomen suorituskyvyn on oltava vähintään samalla tasolla, kuin vastapuolella.

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Pyynnöt lopullisista eli BAFO-tarjouksista (Best and Final Offer) on suunniteltu lähetettävän vuodenvaihteen jälkeen.

Paremmuusjärjestyksen tulos saadaan lopullisen tarjouspyynnön vastaanottamisen jälkeen. Tuolloin saavavissa tarjouksissa kyseessä on lopullinen ja kaupallisesti sitova tieto.

Suomelle ovat ehdolla Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja EA-18G Growler, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35A sekä Saab 39 E Gripen -hävittäjät ja Globaleye -monitoimivalvontakone.

Valintapäätös Suomen ilmavoimien seuraavasta hävittäjästä tehdään vuoden 2021 aikana.  Päätöksen tekee valtioneuvosto. MH

Lue myös: