IATA: matkustajaliikenne kasvoi mutta rahtiliikenne sukelsi vuonna 2012

EFHK-terminaali-avaus-1Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA julkaisi vuoden 2012 tilastot joiden mukaan matkustajaliikenne kasvoi vuoden aikana 5,3 prosenttia ja rahtiliikenne vajosi 1,5 prosenttia. Vuodelta 2013 odotetaan tuottoja lentoyhtiöille.

 

Matkustajaliikenteen 5,3% kasvu jäi hieman vuoden 2011 luvuista mutta oli  kuitenkin yli kahdenkymmenen vuoden keskiarvon (5%). Matkustajakäyttöasteet olivat lähes ennätyslukemissa 79,1 prosentilla. Kysynta kansainvälisillä markkinoilla kasvoi 6 prosentin vauhdilla ja kotimaiden markkinoilla 4 prosenttia. Molemmissa tapauksissa suurin kasvu tuli kehittyviltä markkinoilta.

"Olemme siirtymässä varovasti kohti optimismia ja yritysten luottamus on kasvanut. Euroalueen tilanne on vakaampi kuin vuosi sitten ja Yhdysvallat näyttää välttävän talouden karikot", sanoo IATA:n Toni Tyler.

"Korkealla polttoaineen hinnalle ei näy loppu ja BKT:n ennustetaan kasvavan vain 2,3 prosentilla. Yritysten luottamuksen uskotaan kuitenkin nostavan rahtimarkkinat takaisin jaloilleen."

Vuoden 2013 loppuun mennessä matkustajaliikenteen uskotaan kasvavan viiden prosentin vauhdilla. Kuluvalta vuodelta ei kuitenkaan odoteta huipputuottoja mutta kuitenkin edellisvuotta parempaa.

Kasvu suurinta Lähi-idässä

Suurimmat kasvuluvut tulivat kansainvälisen matkustamisen osalta Lähi-idästä (11,5%). Perässä tulivat  Etelä-Amerikka 8,4 prosentilla, Afrikka 7,5 prosentilla, Eurooppa 5,3 prosentilla, Aasia ja Tyynenmeren alue 5,2 prosentilla ja Pohjois-Amerikka 1,3 prosentilla.

Kotimaan markkinoilla kasvua oli 4 prosenttia ja suurimmat kasvuluvut tulivat Kiinasta (9,5%) ja Brasiliasta (8,6%)

Rahdin kysyntä heikkoa

Rahtimarkkinoilla kysyntä laski jo toisena vuotena peräkkäin. Lentorahti on ollut kovassa paineessa maailman talouskasvun hidastuessa. Vuoden 2012 luvut jäivät 1,5 prosenttia pakkasella ja vuonna 2011 pudotusta oli 0,6 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden kysyntä on kasvanut bulkkitavararoista, jotka kuljetetaan meriteitse ja länsimaiden taloushuolet ovat heikentäneet kulutustavaroiden kysyntää.

Rahtikapasiteetti kasvoi vuoden aikana vain 0,2 prosenttia ja täyttöaste oli ainoastaan 45,2 prosenttia.