Ilma- ja maavoimien yölentokoulutuskausi käynnistyy - valoja ja ääntä yötaivaalla tammi-helmikuussa

Ilmavoimien HornetIlmavoimien ja maavoimien ilma-alusten vuoden 2021 yölentokoulutuskausi käynnistyy tammikuussa ja taivaalla voi havaita sen seurauksena erilaisia valoilmiöitä. Lentotoiminnassa pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään melua vähentäviä lentometelmiä.

Ilmavoimien ohjaajat harjoittelevat yölentotoimintaa F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä Karjalan ja Lapin lennostoissa tammi-helmikuun aikana. Pimeälentokauden aloittaa myös Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona, jonka helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Ilmavoimien tehtävä on Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen kaikkina vuorokauden aikoina ympäri vuoden. Arki-iltoihin ajoittuvan yölentokoulutuksen tavoitteena on harjoitella ilmataistelua heikon valaistuksen olosuhteissa. Lennot ovat osa taistelulentäjien koulutusta.

Ilmavoimien HornetYölentokoulutuksen yhteydessä käytetään F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä.

 Karjalan lennostossa lentotoiminta käynnistyi torstaina 14. tammikuuta ja lennot ulottuvat noin 200 kilometrin etäisyydelle Kuopion lentokentästä.

Lapin lennostossa toiminta alkaa maanantaina 18. tammikuuta ja lennot suuntautuvat Rovaniemen tukikohdan lähiharjoitusalueille sekä Ivalo–Kajaani-välisille harjoitusalueille.

 NH90_flares_utinjaakarirykmenttiHelikopteripataljoonan koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään maastolaskuja. Lentotoiminnassa saatetaan käyttää myös valonheittimiä ja soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.

 Helikopterit osallistuvat myös puolustusvoimien sotaharjoituksiin, joihin liittyvä lentotoiminta voi olla ympärivuorokautista ja poiketa pimeälentokoulutuksen toiminta-alueesta.

NH90_naamioväritysUtin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan vuoden 2021 pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina 18. tammikuuta. Viikoille 3, 4, 15 ja 16 ajoittuvat koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon.

Lennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa Helikopteripataljoonan osalta pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Lennot aloitetaan kello 17 jälkeen pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 04 mennessä. Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä ei ole pimeälentokoulutukseen liittyvää lentotoimintaa. 

Karjalan lennosto yölennot

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 lentää F/A-18 Hornet -ohjaajien lentokoulutusohjelman mukaisia yölentoja:

  • viikolla 2 torstaina 14.1.2021
  • viikolla 3 maanantaista torstaihin 18.–21.1.2021
  • viikolla 4 torstaina 28.1.2021
  • viikolla 5 torstaina 4.2.2021
  • viikolla 6 torstaina 11.2.2021
  • viikolla 7 maanantaista torstaihin 15.–18.2.2021
  • viikko 9 maanantaista torstaihin 1.-4.3.2021 on varaviikko

Lentotoiminta päättyy edellä mainittuina päivinä kello 24 mennessä.

Lapin lennosto

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 lentää F/A-18 Hornet -ohjaajien lentokoulutusohjelman mukaisia yölentoja:

  • viikolla 3 maanantaista torstaihin 18.–21.1.2021
  • viikolla 5 maanantaista torstaihin 1.–4.2.2021

Lentotoiminta päättyy edellä mainittuina päivinä kello 23 mennessä.

Muutokset lentotoiminnan aikatauluissa ovat mahdollisia.