Ilmailualan ammattiliitot yhdistyivät Norwegiania vastaan

Norwegian_Dreamliner_1Ilmailualan ammattiliitot Yhdysvalloista ja Euroopasta ilmaisivat Oslossa vastalauseen Norwegianin toimille koluta läpi eri maiden työlakeja ja pelaamista ilmailualan säännöillä. Norwegianin aikomuksena on pitää hinnat alhaalla palkkaamalla työvoimaa halvemmalla kustannuksella. Samalla yhtiö on laajentamassa toimintaansa Yhdysvaltojen markkinoilla.

Ammattiliittojen kaksipäiväinen kokoontuminen Oslossa on merkittävä näyttö yhteinäisyydestä, jossa liitot molemmin puolin Atlantia syventävät yhteistyötään ja puhuvat yhdellä suurella äänellä. Liittojen mukaan Norwegianin järjestelyt vievät työpaikkoja Yhdysvalloissa, Norjassa ja muualla Euroopassa.

Osloon kokoontuivat Euroopan lentäjäliitto ECA, Norwegianin lentäjäliitto, PARAT, kansainvälinen lentäjäliitto IFALPA, Southwestin lentäjäliitto, Yhdysvaltojen suurin lentäjäyhdistys ALPA, American Airlinesin lentäjiä edustava APA, matkustamohenkilökuntaa edustava CWA sekä yhdysvaltalainen ilmailualan työntekijöiden osasto TTD AFL-CIO.

Liittojen mukaan Norwegianin perustama ja omistama Norwegian Air International  (NAI) pyrkii lentämään kaukolentoja irlantilaisena yhtiönä välttääkseen Norjan työlakeja. Norwegian on hakenut irlantilaista lentotoimintalupaa vaikka se ei edes lennä lentoja Irlantiin. Lisäksi Yhdysvaltain liikenneministeriöltä on haettu ulkomaalaisen lentoyhtiön toimilupaa.

Järjestöt kerääntyivät Osloon julkistaakseen kantansa, jonka mukaan Irlannin tulisi torpata Norwegianin hakema lentotoimintalupa ja USA:n liikenneministeriön tulisi samaten antaa kielteinen päätös toimiluvasta.

"Lentäjinä investoimme uraamme lentoyhtiöissämme ja etsimme mahdollisuuksia yhtiöillemme kilpailla tasaisella pelikentällä ja säilyttääksemme paikkamme kansainvälisillä markkinoilla", kommentoi ALPA:n puheenjohtaja Lee Moak.

"Porsaanreikien hyödyntäminen, työlakien kiertäminen kustannusten perässä ja lentoliikennesopimusten soveltaminen eivät ole reilua kilpailua", kiteytti Moak.

Lentäjäyhdistys ALPA:n lausunnon mukaan NAI pyrkii vuokraamaan lentäjiä Singaporeilaisen yhtiön kautta ja sijoittamaan heidät Thaimaahan. Työntekijöiden tulisi tehdä henkilökohtaiset työsopimukset jotka eivät salli yhdistystoimintaa ja joiden palkat ja työehdot ovat selkeästä NAI:n emoyhtiön tason alapuolella.

Samoilla linjoilla on myös Yhdysvaltain ilmailutyöntekijöitä edustava Transportation Trades Department TTD AFL-CIO.

"Norwegianin kaukoliikenneoperaatiot on rakennettu kiertämään Norjan työmarkkinalakeja, jotka tarjoavat suojaa maan kansalle", kommentoi TTD tiedotteessaan.

Amerikkalaisten työpaikkojen suojelemiseksi on perustettu uusi verkkosivusto, joka kehottaa pysäyttämään lampaan vaatteisiin pukeutuneen suden.

http://www.takeaction.alpa.org/

Lue myös: