Ilmatilauudistus on sujunut suunnitellusti - täysi kapasiteetti käyttöön

EFHK_APP_1Suomen marraskuun 13. käyttöönotettu ilmatilauudistus on saatu käyttöön suunnitellusti. Lentoliikenteen viiveet ovat vähenemään päin ja täyteen vauhtiin uuden ilmatilarakenteen kanssa päästään joulukuun alussa.

Uudistuksen tavoitteena on sujuvoittaa ja optimoida lentoliikennettä. Käytännössä uudistuksessa on kyse siitä, että ilmatilan rakenteet ja lentoreittien linjaukset muuttuvat.

"Uudistus toimii suunnitelman mukaisesti. Tällä hetkellä viiveet lentoyhtiöille ovat hyvin pieniä ja ne jakautuvat tasaisesti lentoyhtiöiden kesken", kertoo Helsingin lennonjohdon päällikkö Karri Hannula.

Viiveet lentoliikenteelle ovat olleet maksimissaan puolen tunnin luokkaa ja lentoliikenteen sääntely on koskenut vain aluelennonjohdon sektoreita. Helsinki-Vantaalta suoraan joko Viron tai Venäjän ilmatilan kautta kulkevat reitit ovat olleet sääntelyiden ulkopuolella.

ILMA_FIR_delay_2Suurin osa Helsinki-Vantaan Euroopan liikenteestä kulkee juuri Viron ilmatilan tai Ruotsin kautta. Finnairin Aasian liikenne suuntautuu pääsääntöisesti Venäjän ilmatilaan.

"Keskimääräiset viiveet lentoliikenteelle ovat vaihdelleet  vuorokaudenajan mukaan ja viivettä on ollut 0-27 minuuttia per lento. Pisimmät noin tunnin mittaiset viiveet on pyritty havaitsemaan etukäteen ja joko parantamaan tai poistamaan ne sääntelystä kokonaan", avaa Hannula lentoliikenteen sääntelyä.
 
"Tavoitteena on päästä uudistuksen aiheuttamista viiveistä 1. joulukuuta mennessä ja edetä 100 prosenttisella kapasiteetilla", arvioi Hannula.

Ilmatilauudistus parantaa lentojen suunnittelua ja toteutusta, sekä mahdollistaa vuoden kuluttua tulevan vapaan reitityksen, FRA (Free Route Airspace), ilmatilan.
 

Ilmatilauudistus on sisäistetty hyvin

ATC_HEL_tyopiste_1Ensimmäisten viikkojen aikana on tullut selväksi, että lentoyhtiöt ovat kiitettävällä tasolla varautuneet ilmatilauudistuksen tuomiin muutoksiin, ja ottaneet uudet reitit sujuvasti käyttöön. Samoin viranomais- ja sotilaslennot.

Yleisilmailijoitakaan ei unohdettu vaan heille pidettiin tiedotustilaisuuksia koskien ilmatilauudistusta.

"Tampere-Pirkkalan lennonjohdon ja aluelennonjohdon yhteistyöllä järjestettiin juuri ennen ilmatilauudistusta tiedotustilaisuus alueen yleisilmailijoille, tilaisuuteen osallistui viitisenkymmentä kiinnostunutta", kertoo Hannula.

Finavia järjesti aluelennonjohdon ja Helsingin lähestymislennonjohdon henkilöstölle monitasoisen koulutuksen ilmatilauudistukseen. Sen aikana jokainen lennonjohtaja ja aluelennonjohtaja kävi läpi teoriakurssin ja useamman päivän simulaattorikoulutuksen.. Lentäjien velvollisuus on tutustua ilmatilaan ennen lennolle lähtöä.

Lue myös:

Artikkeli: Ilmarissa on iso P ja pehmeä D - Suomen ilmatila uudistuu 13.11.2014