Ilmavoimat ja Suomen Ilmailuopisto Skiexpossa - myös kamerakopteri lentää Messukeskuksessa

phantom_skiexpoHelsingin Messukeskuksen viiden eri messun kokonaisuudessa on mukana hieman ilmailuakin. Skiexposta löytyy Ilmavoimien ja Suomen Ilmailuopiston osastot. DigiExpossa on GoPro-kameralla varustettu Phantom-nelikopteri, jota lennätetään erityisessä suljetussa tilassa (kuva).

Ilmavoimat on pitkään osallistunut erilaisiin messutapahtumiin. Tarkoituksena on tavoittaa nuoria ja houkutella heitä hakeutumaan varusmiespalvelukseen Ilmavoimiin. Osaston vetonaulana on kaupalliseen tietokonepeliin perustuva Hornet-hävittäjäsimulaattori. Sillä noustaan lennolle Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Varsin ajankohtainen tehtävä, ovathan Ilmavoimien hävittäjät äskettäin päivystäneet kentällä. Messukävijät voivatkin kokeilla, miltä tuntuisi nousta F/A-18:lla jälkipoltto päällä kuten oikeallakin QRA-päivystystehtävällä (Quick Reaction Alert).

Messuilla esillä olevassa simulaattorissa lentäjällä on käytössään HOTAS-ohjaimet (Hands on Throttle and Stick) lukuisine kytkimineen. Ohjaussauvalla ja kaasukahvalla pysyy siten käyttämään hävittäjän tärkeimpiä toimintoja kuten laskutelineitä, lentojarrua ja trimmiä.

MLU_HN_2Tunnelmaa lentämiseen tuo penkkinä käytettävä aito Hawkin heittoistuin. Videotykki heijastaa maisemat valkokankaalle.

Myös Rajavartiolaitoksella on oma osastonsa Skiexpossa. Samassa yhteydessä toimintaansa esittelee myös ammattilentäjiä kouluttava Suomen Ilmailuopisto.

DigiExpon puolella GoPro-minivideokameroilla on suuri osasto. Urheilusuoritusten ja itse asiassa lähes kaikenlaisen toiminnan videotaltioinnista on minikameroiden myötä tullut jo valtavirtaa. Nyt on yleistymässä ilmakuvaaminen.

Osastolla esitellään pientä Phantom-nelikopteria, joka on edustaa tyypillistä suhteellisen edullista kuvauskäyttöön soveltuvaa UAV-ilma-alusta. Se pystyy nostamaan GoPro-kameran taivaalle. Phantomille on messuille rakennettu esittelyä varten turvallisen lennättämisen mahdollistava lasikuutio.

Pienten kauko-ohjattavien kuvauskoptereiden yleistyminen on jo aiheuttanut useita vaaratilanteita maailmalla. Niitä on koettu esimerkiksi matkustajakoneiden läheisyydessä lähestymisvaiheessa. Viimeksi Ranskassa huolta on aiheuttanut UAV-lennättäminen ydinvoimaloiden yläpuolella.

Skiexpo, DigiExpo, BoardExpo, HifiExpo ja Lätkä&Säbä -tapahtuma on avoinna tänään lauantaina kello 19 asti ja sunnuntaina kello 9-17. +TT+

Tarkemmat tiedot Messukeskuksen nettisivuilta

Lue myös muista messuaiheista Lentoposti.fi:stä: