Viikonlopun Model Expossa Draken-simu ja Lego-lentokenttä

modex14_8Pienoismalleihin keskittyvä Model Expo avautui Messukeskuksessa perjantaina. Viikonlopun kestävä tapahtuma on uudessa seiskahallissa. Nähtävillä on kiinnostavaa myös ilmailun ystäville. Onpa mukana oikea ilma-aluskin pienoismallien ja lennokkien ohella - sekä aito Draken-simulaattori, tosin siviilikäyttöön sovitettuna.

Model Expo aloitti Helsingin jäähallissa jo vuonna 1981 ja siirtyi 2006 Helsingin Messukeskukseen. Siellä se oli aluksi pimeähkössä vitoshallissa. Nyt ilmava halli 7 mahdollistaa mukavamman tunnelman ohella myös lennokkien lennätysesitykset.

modex14_4Vuonna 2013 tapahtuma keräsi 57 000 kävijää. Järjestäjän mukaan Model Expo olisikin Pohjoismaiden suurin pienoismalli- ja kädentaitotapahtuma.

Esillä on noin 1500 eri harrastusalueita edustavaa pienoismallia. Osa niistä on perinteisiä lentokoneiden muovimalleja eli "koottavia", mutta toki nykytyyliin tarkasti esikuviensa mukaiseksi viimeisteltyinä ja käytön jäljet näyttävinä (klikkaa kuvat suuremmaksi).

Mukana on yli 200 näytteilleasettajaa. Osa aiemmista Model Expon vakio-osallistujista kuitenkin puuttuu, näkyvimpänä ehkä Suomen Ilmailukauppa eli entinen SIL Shop.

modex14_10Suomen Ilmailuliitto sen sijaan on mukana. Osastolla on tuttuun tapaan kokeiltavissa oikean purjekoneen eturunkoon rakennettu Suomen Urheiluilmailuopiston lentosimulaattori. Lisäksi näytteillä on Magni M24 Orion -autogiro.

Vapaasti pyörivällä roottorilla ja työntöpotkurilla varustettu lentolaite on edustaa helikoptereita edeltänyttä ilma-alustyyppiä, mutta on tekniikaltaan moderni.


modex14_9Suomen Ilmailumuseo on Model Expossa mukana suurella osastolla. Nähtävissä on osia suomalaisen VL Myrsky II -hävittäjän restaurointiprojektista. Tavoitteena on saada museokelpoinen Myrsky – ei lentävää konetta.

Hankkeen valmistuminen edellyttää vielä 12 000 työtuntia sekä 40 000 euroa lisärahoitusta. Osoitteessa www.vlmyrsky.fi voi osallistua keräykseen ja tukea hanketta.

Ilmailumuseon osastolla on myös esittely ilmatorjunnan maalilennokeista sekä Draken-hävittäjän simulaattori (otsikkokuva). Se on oikea Ilmavoimien koulutuskäytössä ollut laite, mutta nyt se on varustettu tietokonepohjaisella kaupallisella ohjelmistolla.

modex14_6Messuilla on jälleen mukana myös useita erilaisia moniroottorisia kuvauskoptereita, jotka selvästi ovat  pinnalla oleva RC-lennokkien osa-alue.

RC-kuvauskopterien yleistyminen on pakottanut miettimään millä säännöillä niitä operoidaan. Valmisteilla onkin Trafin johdolla uutta säädöspohjaa toiminnalle. Mukana ovat olleet kaikki alan toimijat Puolustusvoimista Ilmailuliittoon.

modex14_5Messuilla on paljon muitakin pienoismalleja kuin ilmailuun liittyviä: autoja, laivoja ja kiehtovia kauko-ohjattavia maanrakennuskoneita. Hauska yksityiskohta on Lego-harrastajien rakentama kaupunki, jolla on oma lentokenttä.

Model Expo on avoinna lauantaina 9-18 ja sunnuntaina 9-17. Samalla lipulla pääsee Lapsi-messuille, Kädentaito-tapahtumaan, Lähiruoka & Luomu -messuille, Outlet Expoon ja Pet Expoon. T.T.

Lue myös: