Ilmavoimat lensi NOCO 14 -harjoituksessa meren yllä 500 tuntia (video)

Hawk_NOCO14_ilmavoimatNorthern Coasts 2014 (NOCO) -harjoitus päättyi torstaina 11. syyskuuta. Suomen merivoimien johtama kansainvälinen kriisinhallintaharjoitus käynnistyi elo-syyskuun vaihteessa. Suomen Ilma- ja maavoimien joukkojen lisäksi mukana oli ilma-aluksia Saksasta, USA:sta ja Ruotsista.

Selkämerellä ja Suomenlahdella pidetty merivoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus Northern Coasts 2014 oli suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen sotilaallinen harjoitus.

"Ilmavoimat sai arvokasta kokemusta yhteistoiminnasta kansainvälisten alusosastojen kanssa, mikä auttaa suunnittelemaan kansallista toimintaa, tulevia kansainvälisiä harjoituksia sekä yhteistoimintaa maa- ja merivoimien kanssa", Ilmavoimien projektiupseerina harjoituksessa toiminut kapteeni Juuso Ilkka toteaa.

NOCO14_21Ilmavoimista harjoituksen lentotoimintaan osallistuivat Hawk- ja Learjet-osastot, kaikkiaan 20 konetta. Lentoja oli yhteensä 250. Kymmenenä päivänä lennettiin yhteensä noin 500 tuntia.

"Lentotoiminnan osalta harjoitus sujui suunnitellusti, vain muutamana aamuna sumu esti toiminnan. Harjoituksesta saatu palaute alusosastoilta oli pelkästään positiivista", kapteeni Ilkka kertoo.

Ensimmäinen viikko oli niin sanottu osaharjoitusvaihe, jonka aikana harjoitusjoukot testasivat ja harjoittelivat toimintaansa Selkämerellä sekä Pyhärannan Reilan alueella. Osaharjoitusvaiheen tarkoitus oli harjoittaa joukkojen yhteistoimintaa sekä testata yhteyksien toimivuutta.

Lento-osastojen toimintaan Selkämeren alueella kuului mm. sukellusveneen etsintää ja maalilentoja alusosastoille. Lennot lennettiin joko yksittäisillä koneilla tai isompina osastoina koordinoidusti.

NOCO14_22Toisella viikolla järjestettiin kuvitteellinen kriisinhallintaoperaatio. Joukot suorittivat pintatorjunta-, miinanetsintä- ja raivaustehtäviä, ilmatorjunta- sekä alustarkastustehtäviä.

Uhkina tehtävissä olivat muun muassa asymmetriset uhat terrorismi, merirosvous ja salakuljetus. Monikansallisen harjoituksen tavoitteena oli harjoitella yhteistoimintakykyä.

Toisen harjoitusviikon lennot toteutettiin Suomenlahdella Turun ja Hangon edustalla. Kyseessä oli niin sanottu operatiivinen vaihe. Lento-osastojen tavoitteena oli tuottaa realistinen maalimalli alusosastoille.

Ilmavoimien lennot lennettiin pääosin aamuseitsemän ja iltakymmenen välisenä aikana Turun lentoasemalta.

Northern Coasts 2014 -harjoitukseen osallistui Suomesta noin 1500 henkilöä. Kaiken kaikkiaan harjoitukseen osallistui 13 maasta yli 3000 henkilöä. Harjoitukseen osallistui puolustusvoimista joukkoja merivoimien lisäksi myös maa- ja ilmavoimista sekä rajavartiolaitokselta.

Puolustusvoimien Combat Camera Teamin videolla on mukana jonkin verran myös Northern Coasts 14 -harjoituksen ilmatoimintaa:

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta: