Ilmavoimat vastasi itsenäisyyspäivän paraatista - ylilennot typistyivät mutta eivät estyneet sään takia

paraati15_1_puolustusvoimatItsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänä vuonna Jyväskylässä. Järjestelyistä vastasi Ilmasotakoulu. Harmaa ja sateinen sää typisti aiottuja ylilentoja ja Midnight Hawksin esittelylento jouduttiin perumaan. Taivaalla nähtiin kuitenkin kuuden Hornet -hävittäjän muodostelma sekä neljä Utin jääkärirykmentin kopteria.

Paraatin vastaanotti Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri (otsikkokuvassa). Puheessaan paraatikatselmuksessa hän muistutti siitä, miten suomalaisen kokonaisturvallisuuden malli näyttäytyy nopeasti muuttuneessa maailmassa erityisen toimivana ja nauttii muiden maiden arvostusta.

paraati15_4_puolustusvoimat"Selvästi täysimittaista sotaa alempiasteisetkin häiriötilanteet, joihin saattaa liittyä aluksi vaikeasti tunnistettavaa sotilaallista toimintaa tai informaatio- ja tietoverkkosodankäynnin muotoja, voivat aiheuttaa vakavia ja pitkävaikutteisia häiriöitä ja vaarantaa kansalaisten normaalin elämän perusedellytykset", komentaja Jäämeri totesi.

"Elinehtomme ovat yhä enemmän energia-, liikenne- ja tietoverkkorakenteiden ja kansainvälisten materiaali- ja huoltovirtojen varassa. Näiden alttius myös sotilaalliselle voimankäytölle on nähtävillämme maailman sotilaallisten kriisien uutisoinnissa."

paraati15_2_puolustusvoimat"Varautuminen on viisasta, mutta sotilaallinen voimankäyttö ja sillä uhkaaminen on pyrittävä kaikin keinoin ennaltaehkäisemään. Puolustusvoimien näkökulmasta on ylläpidettävä puolustuskykyä, jonka haastaminen ei saavutettavissa olevaa hyötyä vasten punnittuna kannata."

"Ennaltaehkäisevä vaikutus saavutetaan vain, mikäli puolustuskykymme on mitoitukseltaan, valmiudeltaan ja suorituskyvyltään ympäristömme riittäväksi tunnistama", Jäämeri linjasi.

Ilmavoimien komentaja muistutti että vaikka Jyväskylä on Ilmavoimien Esikunnan ja Ilmasotakoulun kotikaupunki ja mukana on nyt näkyvästi ilmapuolustuksen kalustoa, paraatissa on mukana joukkoja kaikista puolustushaaroista. Ne tukevat kaikki toisiaan.

paraati15_6_puolustusvoimat"Kaikki puolustushaarat sekä osallistuvat ilmapuolustukseen että tarvitsevat sitä omien tehtäviensä täyttämiseen. Ilmapuolustuksen merkitys on keskeinen yhteiskunnan kriittisten kohteiden ja puolustusvoimien joukkojen suojaamisessa", Jäämeri muistutti.

"Ilmavoimien kyky ulottaa torjunta nopeasti rajoillemme ja vastata tarvittaessa kaukaakin meitä vastaan kohdistettuun tulenkäyttöön muodostaa tärkeän ennaltaehkäisevän kynnyksen."

Ilmavoimien esikuntapäällikkö Petri Tolla komensi paraatijoukkoja ja johti ne ohimarssiin Yliopistonkadulla. Paraatin vastaanotti Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri yhdessä Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Pauli Partasen sekä veteraanien edustajien Lauri Lehtisen ja Antti Savelan kanssa.

paraati15_3_puolustusvoimatSateisen harmaa sää esti Midnight Hawks -osastotaitolennon esitylennon Jyväsjärven yllä. Samaten BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneiden ylilento paraatin yhteydessä jouduttiin perumaan.

Sen sijaan McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien kuuden koneen muodostelma nähtiin Jyväskylän taivaalla Ilmasotakoulun osaston ohmiarssin aikana.

Myös Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan Hughes MD500 -kevythelikopterin vetämä kolmen NH Industries NH90 -kuljetuskopterin muodostelma teki ylilennon.

Paraatissa nähtiin maastoskotterien kuljettamana myös ITO15 Stinger -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Tämä olalta laukaistava ohjus oli mukana ensimmäistä kertaa. Mukana oli myös Sisu 8x8 -maastokuorma-auton kuljettamana ITO12 NASAMS -ohjuslavetti.

Jyväskylän kauppatorilla on sunnuntaina kalustonäyttely, jossa oli erityisesti ilmapuolustukseen liittyvää välineistöä. Mukana oli esimerkiksi Marksman-ilmatorjuntajärjestelmä Leopard 2 A4 -alustalla sekä ITO12 NASAMS -ilmatorjuntaohjus. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: