Ilmavoimien komentaja Jäämeri: Mahdollisen Viron harjoituksen on tuettava Suomen puolustuskykyä

Kim_JaameriSuomen Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri linjasi, että kovasti esillä olleen Viron Ämarin harjoituksen tulisi tukea Suomen puolustuskykyä. Mahdollisesta osallistumisesta päätetään myöhemmin, kun poliittinen päätöksenteko valmistuu.

 Ilmavoimien tiedotteen mukaan kenraalimajuri Kim Jäämeri keskusteli torstaina 22. tammikuuta puhelimitse Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Frank Gorencin kanssa.

"Kiitin kenraali Gorencia kutsusta ja totesimme maidemme ilmavoimien selvittävän välittömästi yksityiskohtia mahdollisesta harjoittelusta päätöksentekoa varten", Jäämeri kertoi.

Ilmavoimat on aloittanut tiedonvaihdon harjoittelusta yhdysvaltalaisen osapuolen kanssa yksityiskohtaisten tietojen saamiseksi päätöksentekoa varten. Tarkempi suunnittelu käynnistetään, mikäli poliittinen päätös osallistumisesta tehdään.

"Valmistelun lähtökohtana Ilmavoimissa on, että harjoittelun on tuettava kustannustehokkaasti Suomen puolustuskyvyn kehittämistä ja ilmavoimien hävittäjäohjaajien koulutusta", Jäämeri linjasi.

Ämarin harjoitukseen osallistuisi Yhdysvaltain Ilmavoimien 510th Fighter Squadron, jonka   kotitukikohta on Aviano Air Force Basessa Italiasta. Se operoi Lockheed Martin F-16CG Fighting Falcon -hävittäjillä.

Ilmavoimat on aiemmin kertonut kansainvälisten harjoitusten parantavan kotimaan puolustuskykyä. Osallistuminen kansainväliseen harjoitustoimintaan osoittaa lähiympäristölle Suomen Ilmavoimien olevan suorituskykyinen ja korkeassa valmiudessa. Päämääränä harjoituksissa on ollut uskottavan puolustuskyvyn osoittamisen lisäksi myös yhteensopivuuden kehittäminen.

Lue myös: