Indonesia AirAsian Airbus A320 -koneen etsinnät jatkuvat Jaavanmerellä

QZ8501_SAR_alue_1(päivittynyt 12.10) Indonesia AirAsian kadonneen Airbus A320-koneen etsintöjä on jatkettu Jaavanmerellä. Etsinnät käynnistettiin uudelleen aamun valjettua kello 06.00 paikallista aikaa. Useat lentokoneet ja laivat hakevat kadonnutta matkustajakonetta.

Indonesia AirAsian Airbus A320 -matkustajakone katosi lennonjohdon tutkista sunnuntaina 28. joulukuuta matkallaan Indonesian Surabayasta (WARR) Singaporeen (WSSS). Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö.

Koneen katoamisalueella oli tapahtuman aikaan ukkossoluja. Jaavanmerellä ne kurottavat usein reilusti matkustajakoneiden lakikorkeuden yläpuolelle. Joskus kiertämiseen tarvitaan satojen merimailien koukkaus. Kadonneen Airbusin arvellaan syöksyneen mereen.

Aasialaismediassa on kerrottu, että Airbusin miehistö olisi ennen katoamistaan pyytänyt lupaa nousta lentopinnalle 380 käyttämältään pinnalta 320. Selvitys ei kuitenkaan olisi ollut heti mahdollinen muun liikenteen takia.

Etsintäaluetta on aamun aikana laajennettu ja etsintäsektorit keskittyvät Jaavanmerellä sijaitsevan Pulau Belitungin saaren itäpuolelle. Kaikkiaan etsintäalueen kerrotaan olevan yli 25 000 neliömerimailin kokoinen. Tuulennopeus etsintäalueella on 15-20 solmua. Otsikkokuvasta selviää koneen suunniteltu lentoreitti, viimeinen havaintopaikka koneesta sekä nykyisten etsintäsektoreiden laajuus.

"Olemme erittäin järkyttyneitä tästä onnettomuudesta. Teemme yhteistyötä kaikkian asiaankuuluvien viranomaisten kanssa määrittääksemme turman syyn. Prioriteeettimme on pitää matkustajiemme omaiset ja työntekijämme selvillä uusimmista käänteistä.", sanoi Indonesia Air Asian toimitusjohtaja Sunu Widyatmoko.

"Teemme kaikkemme tukeaksemme heitä ja tutkinnan jatkuessa olemme jo mobilisoineet tukiryhmiä huolehtimaan heidän välittömistä tarpeistaan. Surabayaan on myös perustettu keskus omaisten tarpeisiin".

Laajat etsinnät ilmasta ja merellä

Indonesian etsintä- ja pelastuspalvelusta vastaava Basarnas kertoo saavansa apua etsintään eri tahoilta. Mukana on meri- ja ilmavoimia Malesiasta ja Singaporesta. Viranomaisten mukaan etsinnöissä on jo mukana yli 1000 henkilöä ja 57 eri yksikköä, jotka koostuvat laivoista, helikoptereista ja lentokoneista.

Basarnasin etsintäryhmässä on 12 laivaa ja RIB-veneitä sekä kaksi helikopteria. Malesia ja Singapore ovat lähettäneet etsintäalueelle kolme laivaa kummatkin sekä Hercules C-130 -kuljetuskoneen ja Boeing 737 -merivalvontakoneen.

hmsecho_orion_,mod_crowncopyrightAustralialta on tulossa paikalle myös Lockheed AP-3C Orion -merivalvontakone (kuvassa vasemmalla osallistumassa MH370:n etsintöihin).

Apua koneen etsintää on saatu mm. Singaporesta, joka lähetti etsintöihin kaksi erikoisryhmää sekä kaksi vedenalaista laitetta lennontallenninten paikallistamiseksi. Näiden lisäksi Singaporen liikenneministeriön ilmailuonnettomuustutkijat (AAIB) ovat valmiita lähtemään paikanpäälle.

päivitys klo 12.10: Lisätty Malesian merivoimien kartta etsintäalueesta.

Lue myös: