Intian ilmavoimat iski Pakistanin alueelle

Dassault_Mirage_2000_intia_USAF(päivittynyt 26.2. Klo 11.20) Intian ilmavoimat on tiistain vastaisena yönä 26. helmikuuta iskenyt Pakistanin alueelle. Kohteena oli terroristien leiri. Tapauksen tekee vakavaksi se, että kyseessä on kaksi ydinasevaltiota, jotka ovat käyneet useita sotia keskenään. Ainakaan toistaiseksi Pakistan ei ole vastannut iskuun.

Lähes 40 intialaista sotilasta kuoli autopommi-iskussa Kashmirissa 14. helmikuuta. Vastuun siitä otti Pakistanista toimiva Jaish-e-Mohammad -ryhmittymä. Ilma-isku on Intian vastaus tähän terroritekoon ja kohdistui ryhmän koulutuskeskukseen ja leiriin.

Hyökkäyksessä oli mukana lähteestä riippuen 10-12 Dassault Mirage 2000 -hävittäjää. Pakistan on vähätellyt iskun tuhoja, mikä toivottavasti viittaa siihen ettei konflikti eskaloidu.

India Today -lehden mukaan ilmaiskun suunnittelu aloitettiin heti autopommin jälkeen 15. helmikuuta. Kohteita tiedusteltiin miehittämättömällä IAI Heron -ilma-aluksella. Iskuun osallistuneet Miraget tulivat 1. ja 7. laivueista (Tigers ja Battle Axes).

Embraer_India_AWACS_IAF_Venkat _Mangudi_wikimediaValittuun kohteeseen hyökättiin yöllä kello 3.20 paikallista aikaa. Aseina käytettiin kuutta israelilaista Spice 2000 laser - / videoohjattua pommia. Ne voidaan laukaista jopa kymmenien kilometrien päästä kohteesta.

Intialaistietojen mukaan hyökkäys Balakot-nimiselle paikkakunnalle olisikin ollut tarkoitus tehdä niin että Miraget eivät lentäisi Pakistanin puolelle. Kova länsituuli väitetysti esti pommien pudottamisen Intian omasta ilmatilasta ja koneet tunkeutuivat jonkin matkaa rajalinjan yli.

Operaatiota tukivat syvällä Intian ilmatilassa lentäneet Embraer 145 AEW Netra -tutka- ja taistelunjohtokone (kuvassa yllä) sekä Iljushin Il-78 -ilmatankkauskone. Lisäksi ilmassa oli toimintaa suojaamassa ilmasta-ilmaan aseistettuja Mirage 2000 ja Suhoj Su-30 MKI -hävittäjiä.

Iskun kerrotaan tapahtuneen maiden pohjoisosissa lähellä kiisteltyä Jammun ja Kashmirin aluetta. Uusimpien tietojen mukaan kohde olisi ollut Pakistanin alueella lähellä Intian ja Pakistanin valvomien alueiden välillä kulkevaa ns. Line of Control -jakolinjaa. Intia kertoo jopa 300 terroristin kuolleen iskussa.

Intia ja Pakistan itsenäistyivät brittihallinnon alta vuonna 1947. Maat ovat käyneet keskenään kolme sotaa. Viimeksi rajan yli on tehty ilmaisku vuonna 1971,

Nykyisin kummallakin valtiolla on oma ydinase. Tiistain vastaisen yön iskussa käytetty Mirage 2000 kykenee kuljettamaan sellaisia. T.T.

Uutinen päivittynyt kello 8.10: lisätty tietoa maiden välisen konfliktin taustoista.
Uutinen päivittynyt kello 9.45: lisätty tietoa mukana olleista koneista.
Uutinen päivittynyt 11.20: tarkennettu hyökkäyskohteen sijaintia.