Iso-Britannia ja Yhdysvallat vaativat alle 72 tuntia vanhaa Covid19-testitulosta kaikilta lentomatkustajilta

BlacklabeledMatkustusrajoitukset Covid-19-pandemian aikana muuttuvat jatkuvasti. Tammikuun 2021 aikana Iso-Britannia ja Yhdysvallat alkavat vaatia kaikilta maahansaapuvilta lentomatkustajilta todistusta negatiivisesta koronavirustestistä, joka on alle 72 tuntia vanha. Vastaavaa todistusta vaativat myös useat muutkin valtiot.

Lentomatkustajan tulee olla perillä alati muuttuvista matkustusrajoituksista, sillä muutoin koneeseen nousu voi estyä. Lentoyhtiöille on sälytetty myös vastuuta vaadittavien dokumenttien tarkastamisesta sekä estää koneeseen nousu, jos matkustajalla ei ole kaikkia tarvittavia dokumentteja.

Iso-Britannia vaatii 15. tammikuuta 2021 alkaen kirjallista englanninkielistä todistusta negatiivisesta koronavirus-testituloksesta, joka ei saa olla vanhempi kuin 72 tuntia lennon lähtiessä.  Kyseinen vaatimus ei koske suoraan Skotlantiin lentäviä eikä alle 11-vuotiaita lapsia.

Edellisen lisäksi maahan saavuttaessa on tietyissä tapauksissa edessä 10-14 vuorokauden karanteeni. Matkustajan tulee myös täyttää erillinen Passenger Locator Form (PLF) ennen saapumista Isoon-Britanniaan. Matkustaja, jolla ei ole vaadittavia dokumentteja saa 500 punnan sakon.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC puolestaan ilmoitti, että 26. tammikuuta lähtien kaikilta maahansaapuvilta lentomatkustajilta vaaditaan negatiivinen tulos Covid-19-testistä, joka on otettu alle kolme päivää ennen kuin heidän lentonsa lähtee Yhdysvaltoihin. Lentoyhtiölle tulee esittää paperinen ja elektroninen dokumentti suoritetusta testistä tai vaihtoehtoisesti todistus, että jo sairastanut ja toipunut Covid-19-virustaudista. Ilman dokumentteja lentoyhtiön tulee estää koneeseen nousu.

Ennen maahan saapumista otetun testin lisäksi on Yhdysvalloissa otettava toinen Covid-19-testi 3-5 päivää saapumisen jälkeen ja pysyttävä kotioloissa seitsemän päivää matkan jälkeen.

Myös Finnair muistuttaa lentomatkustajia heidän omasta vastuustaan ajankohtaisten kohdemaata ja mahdollista kauttakulkumaata koskevien matkustusrajoitteiden selvittämisestä.

Viimeisimmät tiedot maahansaapumisrajoitteista ja tarvittavista asiakirjoista löytyvät kohdemaan suurlähetystöstä ja konsulaatista.