Ison-Britannian helleaallon tuoma kuumuus vaurioitti Lontoon Lutonin ja RAF:n Brize Nortonin kiitoteitä

Luton_1Lentoliikenne Lontoon Lutonin lentokentällä jouduttiin keskeyttämään maanantai-iltana Ison-Britannian ylle saapuneen helleaallon seurauksena. Lontoon seudulla mitattiin iltapäivän ja alkuillan aikana 36 Celsius-asteen lämpötiloja. Kuumuus vaurioitti Lutonin kiitotietä, joka jouduttiin sulkemaan. Kiitotie suli osin myös Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Brize Nortonin lentotukikohdassa,

Ison-Britannian ilmatieteen laitos (Met Office) ennusti 15. heinäkuuta ensimmäistä kertaa historiassa jopa  40°C lämpotiloja. Suureen osaan Britanniaa annettiin punainen säävaroitus maanantaille 18. heinäkuuta ja tiistaille 19. heinäkuuta.

Ennusteiden mukaan aiempi heinäkuussa 2019 saavutettu lämpöennätys 38,7°C saattaisi rikkoutua. Maanantaina kuumin mitattu virallinen lämpötila oli 38,1°C ja Lontoon alueella 36 °C.

Luton_2Luton ilmoitti alkuillasta noin kello 16.30 ongelmista kiitotiellä, jonka seurauksena ainakin Easyjetin, Ryanairin ja Wizz Airin lentoja päätyi varalentopaikoille. Lentokenttä tiedotti kiitotien 07/25 vaurioituneen ja keskeyttäneensä lentoliikenteen. Syynä oli kuumuuden aiheuttamat vauriot osassa kiitotietä, jolloin pinnoite nousi osin pystyyn.

Vauriotarkastusten jälkeen kiitotie avattiin lähteville lennoille jälleen kello 17.40 ja saapuville kello 18.05. Kiitotien käytössä on edelleen rajoituksia ja vauriotunut alue on noin 3x6 metrin kokoinen alue noin neljän metrin päässä kiitotien keskilinjasta lähellä kiitotien 25 alkupäätä. Kiitotie 25 on käytössä vain lähtevälle liikenteelle. Kiitotie 07 on puolestaan käytössä vain saapuvalle liikenteelle ja liikenteen pitää pysyä pois kiitotien keskilinjalta lähestyessään A-poistumistietä.

Ison-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat kertoi Oxfordissa sijaitsevan Brize Nortonin lentotukikohdan kiitotien vaurioituneen helleaallon seurauksena. Tapaus ei kuitenkaan vaikuttanut ilmavoimien toimintaan.

Helleaallon aikana lentoturvallisuus on ensisijaista RAF:n operaatioissa, joten lentokoneet käyttävät vaihtoehtoisia kiitoteitä suunnitelman mukaisesti. Tällä ei ole vaikutusta RAF:n operaatioihin", tiedotti Ison-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat Brize Nortonin tukikohdan tilanteesta.